Jasno mu je i zbog čega…

Jedan od junaka hrvatske reprezentacije na svetskom prvenstvu u Rusiji, golman Danijel Subašić, bio je verovatno najzastupljenija fudbalska ličnost poslednjih nedelja u srpskim medijima.

S razlogom: otac Jovo mu je Srbin…

Činjenica da dečko srpske krvi brani za Hrvatsku sama po sebi je dovoljno “intrigantna”, a dobija na još većem značaju ako je taj momak jedan od najzaslužnijih za najveći uspeh hrvatskog fudbala u istoriji.

Nije bilo prijatno ni Danijelu, ni njegovoj porodici da čitaju brojne “bombastične” priče o njegovom poreklu za vreme Mundijala, pitanja “da li je naš ili je njihov” nizala su se iz dana u dan uvek sa nekim novim detaljima o porodičnom stablu Subašića.

Otac Jovo, razumljivo, nerado je izlazio u medije sa tom pričom, ali je, ipak, popustio.

– Nisu zvali, slabo, ništa… Ko će njima zvati zašto je tako. Verovatno zato što igra za Hrvatsku – rekao je Jovo Subašić za Kurirna pitanje da li su stizale čestitke od srpske rodbine povodom uspeha njegovog sina.

Danijel Subašić, golman hrvatske reprezentacije Foto: Tanjug/AP

Subašić je ispričao kad mu je bilo najteže tokom Mundijala.

– Protiv Danske! Bila je prva nokaut utakmica, ili ideš dalje ili se vraćaš kući. Ali kada su došli penali, znao sam da će biti dobro.

Imao je dobar osećaj Jovo za tu penal serija, otkrio je i zbog čega.

– Prošle sezone u Monaku nije odbranio nijedan penal, a pre toga ih je skinuo 17. Moralo je da krene baš u Rusiji.

U Srbiji su se mnogi pokajali što su navijali za Hrvatsku kada se na bini, tokom slavlja, pojavio ozloglašeni ustaški p Marko Perković Tompson.

 I ovde pišu svašta o njemu, da je fašista, ovakav, onakav, šta ti ja znam. Danijel mi je rekao da nije znao da će Tompson biti sa njima u autobusu – rekao je Jovo, penzionisani pekar, koji sa suprugom živi u mestu Zagrad, gde su se pre dve godine doselili iz Zadra.

(Telegraf.rs)