Pripadnici KFOR-a, naoružani dugim cijevima, blokirali su branu Gazivode u Zubinom Potoku na sjeveru Kosova i Metohije, pišu “Večernje novosti”.

Prema navodima ovog lista, pripadnici KFOR-a su oko ponoći preskočili zaštitnu ogradu na brani i od tada je drže pod blokadom.

Oba putna pravca koja vode do brane su pod jakom blokadom, a pristup je zabranjen i novinarima.

“Večernje” navode da su pripadnici KFOR-a pretresli sve prostorije na brani i hidrocentrali, a da su tokom noći Kosovsku Mitrovicu u više navrata nadlijetali helikopteri.

Tanjug je objavio da je riječ o američkim pripadnicima KFOR-a, koji su raspoređeni na prilazima jezeru i hidroelektrani “Gazivode”.

Iz KFOR-a su naveli da nije riječ o blokadi već o dijelu planirane vježbe međunarodne misije.

U Beogradu je u toku sjednica Savjeta za nacionalnu bezbednost koju je sazvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Sjednici prisustvuju šef Bezbjednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, premijer Ana Brnabić i drugi članovi Savjeta.

Vučić je juče u otvorenom pismu pozvao građane Kosova da ne nasjedaju na provokacije i da na eventualne izazove reaguju mirno, civilizovano i dostojanstveno, a da će Srbija političkim metodama obezbijediti njihovu sigurnost i budućnost na Kosovu.

Do novih tenzija na relaciji Beograd-Priština došlo je uoči isticanja roka koji je EU dala Prištini da na osnovu Briselskog sporazuma izradi nacrt statuta zajednice srpskih opština.

Izvor: Srna/ATV