Rijedak je slučaj da dokumentarni film puni do posljednjeg mjesta svaku salu u kojoj bude prikazan. Pa ipak, poslije tog filma nema aplauza, čovjek ostane pod utiskom veličine prikazanog herojskog djela.

To je slučaj sa dokumentarnim ostvarenjem „Nebo nad Bjelovarom“, autora Nedeljka Lajšića iz Prijedora.

U 80 minuta stala je priča o posljednjem narodnom heroju Jugoslavije Milanu Tepiću, rođenom Dubičaninu, koji je ušao u istoriju 29. septembra 1991. nakon što se digao u vazduh zajedno sa skladištem JNA, odbijajući da u ruke hrvatskih paravojnih formacija preda oružje i municiju kojom bi ubijali njegove vojnike. I državu kojoj se zakleo i ostao vjeran do smrti.

Major JNA je prije toga naredio vojnicima da napuste skladište Bedenik pokraj Bjelovara. Svi su ga poslušali, osim golobradog Stojadina Mirkovića, koji je zajedno sa svojim komandantom otišao u herojsku smrt.

-Nisam očekivao ovoliki uspjeh filma. Naš cilj je bio da sačuvamo od zaborava djelo majora Tepića jer mislim da mu se ne možemo odužiti za ono što je uradio – kaže za Srpskainfo autor i reditelj filma Nedeljko Lajšić.

Nedeljko Lajšić

Njegovo ostvarenje do sada je imalo više od 20 projekcija u BiH, Srbiji, Švedskoj, među kojima posebno izdvaja onu pred kadetima Vojne akedemije Vojske Srbije.

Sljedeće prikazivanje „Neba nad Bjelovarom“ biće u Kostajnici, ali Lajšića i ekipu naši ljudi zovu sa svih strana – iz Njemačke, SAD…

-Major Tepić je možda i najjače ime proteklog rata. Čovjek je dao svoj život da sačuva zemlju koju je volio i kojoj se zakleo na vjernost. To je bila Jugoslavija, Milan je bio odan toj zemlji. Računajući sve ratove do 1991. do 1999. nigdje nismo imali takav primjer sopstvenog žrtvovanja oficira  – priča Lajšić.

Srpskainfo