U Kostajnici je sinoć prikazan dokumentarni film autora Nedeljka Lajšića “Nebo nad Bjelovarom” posvećen narodnom heroju, majoru ЈNA Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću.

Major Tepić iz sela Komlenac kod Kozarske Dubice poginuo 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku kada je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

– Ovaj dokumentarac je dug koji imamo prema majoru Tepiću i njegovom herojskom djelu – rekao je Lajšić, ističući da na prostorima bivše Јugoslavije, od Slovenije 1991. do Kosova 1999. godine, sigurno nije bilo nijednog imena poput majora Tepića.

On je istakao da je Tepić primjer patriote, hrabrog čovjeka koji je žrtvovao život za svoju zemlju.

– Komlenac, Kozara i Potkozarje mogu biti ponosni na svog majora – poručio je Lajšić.

– Šta god da uradimo, ne možemo se odužiti, ali možemo sačuvati sjećanje i poslati poruku o trajnim i pravim vrijednostima. Bilo kome da prikažete ovaj film, u Zagrebu ili čak u Bjelovaru, mislim da će ljudi shvatiti iskrenu poruku autorskog tima da je major Tepić samo branio zemlju kojoj je dao zakletvu i ništa više – naglasio je Lajšić.

On ističe da je prilikom snimanja filma pokušao da pobjegne od patetike, ali da je najteže bilo snimati majku Stojadina Mirkovića koja stameno i bez suze priča o pogibiji devetnaestogodišnjeg sina.

Film je prikazan u okviru saradnje Narodne biblioteke “Nevenka Stanisavljević” iz Kostajnice i Nezavisnog univerziteta Banjaluka, a projekciji je prisustvovao i sin majora Tepića – Aleksandar.

Major Tepić poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe. Sa majorom Tepićem poginuo je i vojnik Stojadin Mirković, koji je odbio Tepićevo naređenje da se povuče sa ostalim vojnicima od glavnog objekta.

Zbog ovog čina, major Tepić je postuhmno odlikovan Ordenom narodnog heroja Јugoslavije i proglašen za narodnog heroja.

SRNA/RTRS