Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ponovo se obrušio na javni medijski servis Srpske. U njegovim istupima novinari naše kuće često su mu bili meta, a RTRS je nazivao fašističkom i nacionalističkom televizijom, koja širi govor mržnje. Danas nas, uz atmosferu linča, optužuje za napad na kolegu Vladimira Kovačevića. Udruženje BH-a novinari osudilo je Mektićev napad na RTRS. Klub novinara iz Banjaluke nije reagovao.

U tri i po godine mandata, ako ni po čemu, ministar bezbjednosti Dragan Mektić ostaće upamćen po broju konferencija za medije. Karakterističan u medijskim istupima, na pitanja ili izvještaje novinara naše medijske kuće često je odgovarao ličnim uvredama.

– Od botoksa kože ne vidi se lice novinara. Predlažem da se još u bordel boji ofarba studio ili u lila boji i onda ćemo imati “najt” klub. Pa kakve vi poruke šaljete sa onakvim facama? Hoće iscuriti silikon ondje, molim vas? Neću da to moje dijete gleda – tako je Mektić počeo sa uvredama na račun RTRS-a još 2015. godine.

Za često brutalne uvrede Mektića, novinari RTRS-a nikada nisu dobili izvinjenje. Čak ni onda kada su mu to u emisijama tražile kolege iz drugih medijskih kuća.

Mektić je RTRS optuživao i zbog sopstvenih stavova. Vrijeđao je i nakon što smo prenijeli njegovu izjavu u kojoj građane poziva na ulicu, a veoma često bili su mu sporni i sagovornici.

– Ako bi i pred koga trebalo dovesti demonstracije, onda je to RTRS koji bezočno obmanjuje javnost – govorio je Mektić prošle godine.

Na svemu tome nije stao. Danas je otišao i dalje, pa je kao indirektnog krivca za pokušaj ubistva kolege Vladimira Kovačevića, Mektić naveo upravo RTRS. Јavni servis Srpske optužio je i za prikrivanje inoformacije o napadu, a pri svojim tvrdnjama ostao je uprkos dokazima koji ih pobijaju.

– Stvaranje atmosfere linča u kojem će novinar da bude napadnut ili u kojoj će postojati pokušaj ubistva novinara, išlo je preko RTRS-a – tvrdi Mektić.

Na konstataciju da je on taj koji ovakvim tvrdnjama stavlja metu novinarima na čelo, Mektić je odgovorio: “Ne stavljam metu, kažem da to nije profesionalno”.

– Duboko u noć sam surfovao po internetu i nije vas bilo /nije bilo vijesti o napadu na Kovačevića/. To što ste vi sutradan radili, to ste radili kada je već postalo do te mjere degutantno da niste mogli da krijete i čekali ste vjerovatno Milorada Dodika da se oglasite – rekao je Mektić još.

Na konstataciju kolege novinara da je vijest o napadu na Vladimira Kovačevića objavljena na portalu RTRS-a u 22.22  časa, te da su potom u 23:02, odnosno u 23.03, objavljene vijesti u kojima su Uređivački kolegijum RTRS i predsjednik Srpske osudili napad, Mektić je rekao: “Možda je to na RTRS-u, na portalu nije bilo, ja sam čitao”.

Iako brojne, nakon tri i po godine mandata, Mektićeve uvrede na račun novinara danas, nažalost, nisu iznenađenje za predstavnike struke.

– Prvo je mahao zdravstvenim kartonom jednog kolege, a vidim da se okreće i prema drugim novinarima. Ako ima primjedbe na RTRS ili bilo koju redakciju, ima načina kako to da se rješava. A u svakom slučaju to nije ni Mektić ni bilo ko iz izvršne vlasti. Prema tome, i mnogim drugima bi bilo bolje da se okrenu svom poslu – kaže Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari.

Udruženje BH novinari miješanje Mektića i bilo koga iz izvršne vlasti u rad redakcija najoštrije su osudili.

RTRS