Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Željka Cvijanović ističe da je kandidat SzP-a Vukota Govedarica potpuno ponizio funkciju na koju se kandiduje riječima da nije dovoljno iskusan da bi išao u Sarajevo.

Cvijanovićeva naglašava da se ona i Govedarica potpuno razlikuju, bilo da je riječ o znanju, obrazovanju, rezultatima političkog rada.

“Različit nam je odnos i prema Republici Srpskoj i njenim institucijama. Јa sam u institucijama kreirala zakone koji bi omogućavali povećanje plata, penzija i investiranje, dok je moj protivkandidat svoj odnos prema institucijama pokazao time što je čupao mikrofone u Narodnoj skupštini, duvao u zviždaljku i pravdao ludosti koje su njegove stranačke kolege pravile u Sarajevu”, rekla je Cvijanovićeva za Euroblic.

Ona kaže da građani od nje, ukoliko pobijedi, mogu očekivati stabilnost i funkcionalnost institucija.

“Građani znaju i da branim i štitim jedinstvo institucija i kao predsjednik Vlade, ali i još više kao predsjednik Republike, s obzirom na ustavne nadležnosti, jer mi je važno da Republika Srpska govori jednim glasom”, ističe Cvijanovićeva.

Ona navodi da se može dosta uraditi na jačanju međunarodne pozicije Srpske, te nastaviti sa aktivnostima razbijanja stereotipa i lažne slike koja je kreirana u proteklih 25 godina.

“Vidim veliku šansu u daljoj izgradnji naših najbližih odnosa sa Srbijom, značajna je podrška Rusije, a vidimo i interesovanje Kine. To su stvari koje se ne smiju propustiti. Ostaje i obaveza da sa ljudima u međunarodnoj zajednici, koji su robovali stereotipima o Republici Srpskoj, budemo uporni i polako otklanjamo te prepreke”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona vjeruje da će biti jedinstvena vlast na nivou BiH i Republike Srpske, odnosno da će za člana Predsjedništva BiH iz Srpske biti izabran Milorad Dodik, kao i da će biti stabilna parlamentarna većina predvođena SNSD-om.

Cvijanovićeva, koja je predsjednica Vlade Srpske, kaže da ne postoji opština u kojoj Vlada nije realizovala nekoliko važnih projekata, čak i u vrijeme krize.

Ona ističe da je to posebno vidljivo u posljednje četiri godine kada je Srpska postala sasvim stabilna i likvidna, pri čemu samo ove godine investira 125 miliona KM.

Cvijanovićeva očekuje da nova vlada nastavi dogradnju stabilnosti, što će joj biti lakše nego prethodnoj jer će naslijediti sasvim dobru finansijsku stabilnost.

SRNA/RTRS