Navikli na raskoš o tuđem trošku, bh. zvaničnici ne odustaju ni pred kraj mandata. Tako su krajem prošlog mjeseca bh. ministri izmijenili Odluku o pravima i naknadama za službena putovanja. Prema tim izmjenama,u inostranstvo će ubuduće putovati skupljom, “biznis” klasom, a odsjedaće u hotelima sa pet zvjezdica!

Posljednjih sedmica za sto, zajedno, rijetko sjedaju! A kada sjednu, bh. ministri obično “iznjedre” novi akt kojim uvećavaju ionako bezobrazne benefite za sebe ili ostatak “zaštićene vrste” u zajedničkim institucijama. Tako su, na jednoj od posljednjih neotkazanih sjednica, umjesto početkom mandata obećanih reformskih zakona za brži evropski put, na kraju mandata reformisali “let” – do evropskih i bjelosvjetskih destinacija.

Ali opet samo za povlaštenu kastu sa Marijin dvora. Odlučili su, ovaj put, ministri “reformisati” asketskog putovanja jeftinijom, ekonomskom klasom da “poštede” članove kolegijuma oba doma bh. Parlamenta. Uvrstili su ih u spisak “odabranih” na kojem se već i sami nalaze. Uz njih i zamjenici im! Naravno i članovi Predsjedništva BiH. A kada već bh. “gorostasi” putuju biznis klasom, ne ide da odsjedaju u hotelima nižeg standarda.

Pa će “sarajevske zvijezde” u svjetske hotele sa maksimalnih – pet zvjezdica. Uz njih i lična im pratnja. O trošku građana baškariće se po fitnes i SPA centrima, masažnim kadama i saunama, u restoranima sa samo probranim jelovnicima, i hotelima sa cjelodnevnom i cjelonoćnom kompletnom uslugom. Valjda da ne osjete ambijetalnu razliku iz vlastitih domova!

“Mislim da nisu dovoljno svjesni situacije u kojoj građani BiH žive, evo i ove posljednje odluke gdje se uvodi niz novih privilegija za izabrane dužnosnike, mislim da nema opravdanosti”, kaže makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

No odlazeći vodeći bh. “reformisti” opravdanost nisu tražili na kada su prethodno mijenjali i neke druge odluke i pravilnike. Poput onoga o kupovini službenih automobila, kojim su pomjerali limitirane nabavne cijene. Obavezujućeg limita od 50.000 maraka, prvo su poštedjeli partijske šefove u Predsjedništvu! A onda je nastupila nezaustavljiva lavina “poštede”, pa je “limit” ostao još samo na papiru.

Potom je na red stigla i Odluka o upotrebi službenih automobila. Osmočasovno radno vrijeme “reformisali” su u 24-očasovno, pa su crne limuzine krstarile skijalištima i izletištima, krasile svadbarske kolone, osvitale razlupane pored saobraćajnica. “Reformisali” su ministri i odluke o prevozu s posla i na posao nesalomive bh. administracije, pa su svi oni čiji su domovi od radnih mjesta udaljeni “enormnih” 501 metar, stekli pravo na naknadu. A za svaki novi metar – hirurški precizno povećavali su i naknadu. “Reformisali” su socijalno neosjetljivi bh. ministri još mnogo toga ne osvrćući se na građane.

Da su u foteljama zbog naroda, definitivno ne bi “obarali” sve moguće rekorde rastrošnosti! Ne bi predsjedavajući Denis Zvizdić sa svojom svitom samo na jedno putovanje, poput onoga u Sjedinjene države, trošio više od 48.000 maraka ili gotovo 300.000 samo za prošlu godinu.

Ne bi ni ministri “reformisti” sa svojom svitom, putujući potrošili više od šest miliona. Niti bi parlamentarci i prvi među njima u Kolegijumu, tražili “biznis-hotelske” pogodnosti kada su i bez toga, za godinu na putovanja potrošili više od 700.000 maraka. I ako se već na narod ne osvrću, trebalo bi bar da se “osvrnu” na evropsku praksu, kojoj devastirano teže.

“Ukoliko znamo da najviši dužnosnici npr. Švajcarske konfederacije ili Austrije putuju komercijalnim letovima avio-kompanija, a ne tzv. biznis-klasom, onda smatram da je spomenuta Odluka ishitreno donesena i da bi, ako već neće ovaj, svakako novi saziv Vijeća ministara odmah na početku svoga mandata trebalo da istu preispita”, kaže Ivica Ćavar iz Centra civilnih inicijativa.

A ovaj odlazeći, možda je i bolje da nastavi praksu otkazivanja sjednica. Јer ako ponovo sjednu za isti sto, ko zna kakvo će nam novo “iznenađenje” prirediti. Јedno je sigurno – neće slijediti primjer predsjednika Finske. Osim što na posao stiže gradskim prevozom i bez tjelohranitelja, a na službena putovanja van zemlje odlazi “ekonomskom klasom” Sauli Ninisto se ne libi da kada zafali stolica među građanima, mjesto pronađe na stepenicama. Šta bi se desilo da, primjera radi, bh. “reformisti” umjesto rezervisanog mjesta u prvom redu, moraju da potraže slobodan prostor na stepenicama!?

RTRS