U Prijedoru je promovisana knjiga “Kulturno pamćenje tršćanskih Srba” autorke Mile Mihajlović. Cilj knjige jeste da ponudi sveobuhavatan model upravljanja nacionalnim kulturnim nasljeđem van granica Srbije na primjeru istorije Srba iz Trsta.

Mila Mihajlović je doktor nauka, komunikolog, istoričar, književnik, prevodilac, novinar i dobitnica brojnih nagrada u Srbiji i u svijetu.

Njena knjiga je naučna studija, koja na primjeru tršćanskih Srba definiše dva pojma – nacionalnu kulturu u inostranstvu i kulturno pamćenje u inostranstvu.

“Knjiga pruža jasnu opštu sliku kulturoloških specifičnosti tršaćnaskih Srba i formira platformu za formulisanje jasnih ciljeva, misija i zadataka državnih organa i institucija u smislu očuvanja neizmjernog srpskog kulturnog nasljeđa izvan granica država, države Srbije i srpskog teritorijalnog prostora”, pojašnjava Mila Mihajlović, autorka knjige.

Prema riječima autorke, Trst je bio stjecište rodoljubivih snaga izvan Srbije krajem 18. vijeka i početkom 19.

U tom italijanskom gradu u jednom periodu živjeli su brojni istaknuti Srbi, između ostalih, Vuk Stefanović Karadžić, Dositej Obradović i Petar Petrović Njegoš.

“Priča o tršćanskim Srbima duga je tri vijeka, obuhvata 300 godina i definiše jedan proces preuzimanja uloge matice od strane Trsta i tršćanskih Srba u kom je došlo do formiranja srpske nacionalne svesti, formiranja srpske države, današnje Srbije”, kaže Mihajlovićeva.

Knjiga “Kulturno pamćenje tršćanskih Srba” objavljena je pod pokroviteljstvom prestolonasljednika Aleksandra Drugog Karađorđevića, a prevedena je i na italijanski jezik.

RTRS