Kako motivisati djecu da se pozitivno ponašaju

Studija je pokazala da roditelji koji su prakticirali stil ignoriranja i uskraćivanja pažnje u odgoju, kod djece uzrokuje manjak motivacije

Općeprihvaćen stil roditeljstva pretpostavlja nagrađivanje djece kada se dobro i lijepo ponašaju i to na način da im se daje više nježnosti i pažnje, a da se loše ponašanje kažnjava povlačenjem i distanciranjem od djeteta kako bi ga se potaknulo da odustane od lošeg i pokaže lijepo vladanje.

No, čini se kako ovaj pristup više šteti, nego što pomaže, sugeriraju stručnjaci te dodaju kako postoji alternativa ovom obliku odgoja.

“Bildanje” motivacije

Izraelski psiholog Guy Roth bavio se tim pozitivnim i negativnim vrstama roditeljske pažnje, kao i jednim drugačijim stilom koji se naziva “podrška autonomije”.

Taj alternativni stil uključuje postupke pomoću kojih roditelji “bildaju” unutarnju motivaciju kod djece, koji se pokazao najučinkovitijim.

Svoju studiju dr. Roth započeo je anketiranjem 169 djece starosti oko 14 godina koja su trebala opisati stil odgoja koji prakticiraju njihovi roditelji te koliko često od roditelja skrivaju negativne emocije kao što su strah ili ljutnja.

Zajedno s profesorima su ocijenili vlastiti školski uspjeh i na kraju su odgovarali na pitanja zamjeraju li štogod svojim roditeljima.

Pozitivna pažnja kao nagrada za dobro ponašanje

Rezultati su pokazali da djeca koja su dobivala pozitivnu pažnju od strane roditelja kao nagradu za dobro ponašanje shvaćaju razloge tj. da su mama i tata na taj način željeli promovirati dobro ponašanje. Ipak, oni sami ne vjeruju u vrijednost dobrog ponašanja već samo u krajnji cilj tj. nagradu.

Ista ta djeca pokazala su da u vezi sa školskim uspjehom više pažnje posvećuju testovima i ispitima tj. konačnom rezultatu, te da ne shvaćaju vrijednost samog procesa učenja koji stoji iza dobivenih ocjena. Ova grupe djece također je potiskivala bijes i strah usmjeren prema roditeljima, što nije zdravo.

Uskraćivanje pažnje kao kazna za loše ponašanje

Studija je pokazala da roditelji koji su prakticirali stil ignoriranja i uskraćivanja pažnje u odgoju, kod djece uzrokuje manjak motivacije. Drugim riječima ta djeca ne mare za aktivnosti koje njihovi roditelji cijene, kao što je primjerice pisanje zadaće, jer smatraju da im te aktivnosti neće pomoći u ostvarivanju bilo čega u životu, niti se osjećaju sposobnima obaviti aktivnosti koje se od njih traže.

Djeca kojoj je uskraćivana pažnja imaju niz zamjerki prema roditeljima jer ih doživljavaju kao iznimno sklone kontroli, dok sama djeca teško kontroliraju vlastite osjećaje i imaju problema u ponašanju.

Šta je alternativa

Studija je otkrila da je najučinkovitija alternativa tzv. stil “podrške autonomije”. Ovaj stil odgoja podrazumijeva pozitivno nagrađivanje djece, ali na način da se osim nježnosti i pažnje djeci ponude objašnjenja i razlozi zbog kojih roditelji žele da se ono ponaša na određeni način.

Djeci se daje više mogućnosti izbora i načina obavljanja aktivnosti, daje im se ohrabrenje i uvažava njihov stav i mišljenje u cijelom tom procesu. Na taj će način djeca uvidjeti unutarnju i najvažniju vrijednost dobrog ponašanja i uspjeha u školi.

Dr. Roth je otkrio da djeca koja su odrasla uz ovaj oblik roditeljskog odgoja bolje prepoznaju širi raspon mogućnosti, da su fleksibilnija i pokazuju pozitivne oblike ponašanja.

Primjerice, oni ne uče zbog ocjena ili zato što moraju, već nalaze u gradivu nešto što ih zanima. Ista grupa djece nije imala negativnih i potisnutih osjećaja prema roditeljima.

Avaz

Preporuka

Stručnjak otkriva kako pravilno da vaspitate svoje...
views 90
Iako neki kažu da je "iz raja izašla", batina nije jedini, a ni najbolji način za vaspitanje dece Roditeljstvo je zahtevan posao, a vaspitavanje dete...
Ovo su faze kroz koje prolazi većina žena kada im ...
views 116
Ni mesec nije prošao od raskida, a vaš bivši dragi već ponosno šeta novu devojku. Besni ste, razočarani, ljuti, ali ne smete dozvoliti da vas negativn...
Bračni problemi koje ne treba ignorisati
views 127
Ne postoji brak koji je savršen, a prije ili kasnije pojave se problemi koje je ponekad teško prevazići zbog čega postaju nepodnošljivi. Ovo su n...
U detinjstvu se najčešće slažu kao “pas i ma...
views 97
Njihov odnos prolazi kroz razne faze - od ignorisanja i rivalstva u detinjstvu do najjače podrške i oslonca u zrelim godinama U detinjstvu se najče...
Danas je najgori ponedeljak u godini, evo kako da ...
views 117
Ovi trikovi će za sekund popraviti vaše stanje, i emotivno i zdravstveno Ovaj deo godine je poprilično težak, jer je hladno, ranije pada mrak i kraj ...
Danas su deca gora nego ikad: Samo zbog ovoga su s...
views 66
Izgleda da danas svako ima neku primedbu na mlade Mnogi misle da deca mnogo uzimaju sebi za pravo ovih dana i da im roditelji ne prenose dovoljno dob...