Austrijski istoričar i autor knjige “Eksperiment Kosovo – povratak kolonijalizmu” Hanes Hofbauer izjavio je da je razgraničenje najozbiljniji prijedlog za rješenje pitanja Kosova i Metohije.

On je u intervjuu za “Politiku” ukazao da “nije bilo velikih protesta SAD” kada je ta ideja iznesena u avgustu, nakon susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i samoproglašenog Kosova Hašima Tačija.

Ni šef evropske diplomatije Federika Mogerini nije imala ništa protiv, dok je njemački kancelar Angela Merkel odmah rekla da nije moguće raspravljati o promjeni granica.

Hofbaueru ocjenjuje da je ironično da Njemačka, koja je podstakla Sloveniju i Hrvatsku da povlače nove granice, sada ima takav stav.

“Kosovo je danas lažna država, ali poslije eventualnog postizanja dogovora, Srbija, ali i Rusija, trebalo bi da pronađu način da izgrade odnose sa Albancima, a onda će to pratiti i ostali. To će moći da se desi samo u slučaju da elite počnu da sarađuju na terenu – i srpska i albanska”, rekao je Hofbauer.

On je naglasio da UN u svemu tome može da bude medijator, jer to nisu ni EU, ni SAD, koji su na jednoj strani, a Rusija na drugoj.

U osvrtu na transformaciju bezbjednosnih snaga samoproglašenog Kosova u vojsku, Hofbauer je rekao da je praviti vojsku u “državi koju ne priznaju mnoge zemlje ozbiljan bezbjednosni izazov”.

Kada je riječ o taksama koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, Hofbauer je ocijenio da su Albanci na Kosovu time započeli ekonomski rat.

“Mislim da su napravili grešku jer ništa u EU ne počiva na ekonomskim zabranama, a Kosovo se hrani novcem EU. Oni sada, bez sumnje, djeluju jednostrano, a to se nikome ne dopada”, rekao je on.

Upitan da li bi u ovako složenim okolnostima Srbija trebalo da bude u EU, Hofbauer je rekao da je ulazak u EU prihvatljiv ako postoji mogućnost da se naprave i druge ekonomske integracije, recimo sa Kinom i Rusijom.

SRNA/RTRS