Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel posjetio je Beograd i Prištinu i manje ili više biranim riječima iznio očekivanja Njemačke o Kosovu.

U Beogradu je Srbiju označio kao ključnu zemlju regiona za stabilnost, a istakao je da Brisel i Berlin žele rješenje pitanja Kosova. Na konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, rekao da Njemačka, kao i EU, želi da se “rastereti situacija između Beograda i Prištine, Srbije i Kosova”. Napomenuo je i da su njegovi roditelji i njihovi roditelji vidjeli protivnike u Poljskoj, odnosno Francuskoj, ali da je “EU primjer kako iz najtežih ratova, čak iz genocida, mogu nastati prijateljstva”.

Nekoliko sati kasnije, Gabrijel je posjetio Prištinu kao predstavnik zemlje koja priznaje nezavisnost Kosova i tamo je bio mnogo konkretniji po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

“Ako Srbija želi da napreduje ka EU, primarni uslov je izgradnja vladavine zakona, ali prirodno takođe i prihvatanje nezavisnosti Kosova”, kazao je Gabrijel na zajedničkoj pres-konferenciji sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem. On je to označio kao “centralni uslov da se ide ka Evropi”.

Najavio je da će njegova zemlja pomoći da Kosovo prizna još pet zemalja članica EU koje to nisu učinile – Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

Izvor: B92