Po dvije hiljade maraka za treće i svako naredno dijete rođeno od ove godine u porodicama sa područja zvorničko tuzlanske eparhije. Na takvu donaciju odlučio se jedan parohijan kome humane akcije nisu strane. Nema nasljednika, ne želi u javnost, ali želi više beba u svom kraju.

“Mi smo ograničeni nekim budžetom a opet nije to ni mali iznos mi računamo da ćemo nagraditi desetine više desetina djece koja se rode”, kaže Saša Živanović, koordinator.

Potvrda iz matičnog ureda i krštenica je sve što treba da se pošaljena adresu škole u Osječanima. Vijest je oduševila javnost. Posebno višečlane porodice, koje kažu da svota za njihove budžete nije zanemariva.

“Može pomaknuti u domenu potreba da se neki gorući problemi riješe, račini ili  priprema djece za školsku godinu ili nešto što je kapitlanije jer ipak skupiti tu svotu novca nije nimalo jednostavno“, kaže Olivera Nedić, iz Udrušenja porodica sa četvoro i više djece Doboj.

Donator želi da podstakne i druge na slična djela. U dobojskoj parohiji kažu da odavno ne pamte takvog dobrotvora.

“Svakako da je za pohvalu, i svakako da svima nama daje zadatak i obavezu da preispitamo sebe gdje smo mi gdje, je naše milosrđe, šta možemo izvdvojiti da bismo pomogli tim porodicama“, kaže prota Mirko NIkolić.

Nema ih mnogo, čine do 15 procenata populacije. Da bismo održali prostu reprodukciju, treba nam 56 odsto parova sa troje djece. Na području Doboja, Petrova, i Stanara više od četovro djece ima 186 porodica.

Izvor: ATV