Članovi Zadruge “Herba”, koju čine učenici prijedorske Osnovne škole /OŠ/ “Dositej Obradović”, pobjednici su prvog otvorenog sajma školskog zadrugarstva koji je danas održan u Prijedoru.

Drugo mjesto su osvojili učenici Mašinske škole u Prijedoru koji su predstavili zanimanja varilac i obrađivač drveta.

Prvoplasirani su osvojili nagradu od 150 evra, drugoplasirani 100 evra, dok su sve ostale škole dobile po 50 evra za učešće.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš izrazio je zadovoljstvo ovim zajedničkim projektom gradova Prijedor i italijanskog Trenta koji imaju ozbiljnu saradnju već treću deceniju.

“Ovo je treća godina projekta `Zadrugarstvo u školama`, čiji pokrovitelj je grad Prijedor, a sajam je okupio učenike devet osnovnih i pet srednjih škola”, rekao je Miljuš novinarima.

Predsjednik Udruženja “Program Prijedor” iz Trenta Dario Pedroti rekao je da je ovaj sajam na neki način pokazatelj rezultata saradnje obrazovnih ustanova iz ova dva grada u posljednjih nekoliko godina.

“Nadamo se da će tradicija biti nastavljena i da je ovo samo početak aktivnosti koje će biti proširene”, rekao je Pedroti na otvaranju sajma i zahvalio na trudu i posvećenosti nastavnicima i profesorima, uz čije vodstvo su učenici uspjeli da urade sve što je na današnjem sajmu predstavljeno.

Profesor stručnih predmeta i praktične nastave u prijedorskoj Poljoprivrdno-prehrambenoj školi Marko Knežević rekao je da ova škola godinama sarađuje sa školama u Trentu posredstvom Udruženja “Program Prijedor”, te da je dosta njenih odjeljenja organizovano u zadruge.

On je naveo da su zadruge lani proizvodile polutvrdi sir, a ove godine takozvanu “triplet fantaziju” – sok od jabuke, cvekle i mrkve, proizvedenih u svojim plastenicima i voćnjacima.

“Nastojimo da uključimo što više osnovaca i srednjoškolaca da kroz grupe osmišljaju nove ideje, te da tako proizvode svoje proizvode. Zadrugarstvo je dobar vid i u nastavi. Cilj je da pojedinci ostvare svoje potrebe kroz zajedničko djelovanje”, istakao je Knežević.

Za razliku od prethodnih dviju godina, kada je prezentacija uspješnosti školskih zadruga realizovana samo predstavnicima gradova Trento i Prijedor, ove godine namjera je bila da rezultati budu predstavljeni i građanima Prijedora.

Video: RTRS