U maju je na području Policijske uprave Prijedor registrovan 101 migrant, a u istom mjesecu prošle godine 15, rekao je načelnik ove uprave Sretoja Vujanović.
“Najviše migranata – 51 registrovan je na području Kozarske Dubice. Ovaj rast prati trend koji imamo od početka godine i nije maj posebno karakterističan za ovu problematiku. Bila su dva pokušaja krijumčarenja ljudi i otkrivena su dva počinioca iz Federacije BiH”, rekao je Vujanović na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da je u maju zabilježeno 80 krivičnih djela ili za 22 odsto više nego lani u istom periodu, pri čemu 66 iz opšteg kriminaliteta, sedam iz privrednog, četiri iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, a zbog zloupotrebe droge tri.

“Od 33 krivična djela po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 25. Podnesena su 73 izvještaja tužilaštvu protiv 77 lica, među kojima je jedan maloljetnik. Rasvijetljenost po nepoznatom izvršiocu je 73,5 odsto, a ukupna 88,9 odsto”, rekao je Mikanović.

On je dodao da su u maju bila i dva razbojništva koja su riješena u vrlo kratkom roku, pri čemu ovih krivičnih djela nije bilo u prva četiri mjeseca.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin rekao je da su zabilježeno 34 narušavanja javnog reda i mira ili šest više nego lani, 38 prekrašaja ili pet manje nego lani, dodavši da je povećan broj zabilježenih prekršaja koje uočavaju policijski službenici kao što su prosjačenje i nepropisno služenje alkohola.

Prema njegovim riječima, u oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirana su 2.144 prekršaja ili za 42 više nego lani, kao i 63 saobraćajne nezgode, što je za dvije manje nego lani.

“Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, a lani su bile dvije sa dva smrtno stradala lica. Smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima za 75 odsto i sa materijalnom štetom za dva odsto, a povećan broj sa lakšim povredama za četiri”, naveo je Milašin.

On je dodao da je iz saobraćaja isključeno 59 vozila ili za četiri odsto više nego lani, te 233 vozača ili za dva odsto više nego lani.

SRNA/RTRS