BiH ulazi u deseti mjesec bez novog Savjeta ministara BiH.

Dogovor izbornih pobjednika po svemu sudeći sačekaće Kongres SDA, sredinom septembra. Do tada, politička situacija dodatno će se zakomplikovati kada početkom avgusta predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić preuzme i predsjedavanje Predstavničkim domom PS BiH.

Nikada u postdejtonskoj BiH jedna osoba nije istovremeno bila na čelu izvršne i zakonodavne vlasti. Ako se do 6. avgusta ne desi čudo i formira novi Savjet ministara, Denis Zvizdić objediniće dvije funkcije. Preuzimanje predsjedavanja Predstavničkim domom u skladu je sa Izbornim zakonom objašnjava Zvizdić, apsurd je da je u pravu.

– Sve dok je tako ponašaću se u skladu sa mogućnostima koje mi dozvoljava Izborni zakon BiH, mogu ponoviti, to je član 1. tačka 8. stav 4 koji vrlo jasno precizira da se do imenovanja izvršne funkcije mogu obavljati takve funkcije – kaže Zvizdić.

Eto još jednog razloga da se promijeni Izborni zakon odnosno problematični član koji praktično omogućava Zvizdiću ali i Draganu Mektiću, Mirku Šaroviću i Adilu Osmanoviću da kao ministri predlažu zakone a onda da se o njima izjašnjavaju kao poslanici.

– Kako će predsjedavati Predstavničkim domom državnog parlamenta i istovremeno biti predsjedavjući Savjeta ministara? To je nemoguće, to je nemoguće – pita Vehid Šehić, bivši član CIK BiH.

Zvizdić ipak misli da je moguće, čak tvrdi da će prekršiti Izborni zakon ako ne prihvati još jednu funkciju. Iako jako dobro zna da Ustav BiH jasno odvaja izvršnu od zakonodavne vlasti, od novinara traži da mu navedu koji član Ustava to propisuje.

– U Ustavu takođe ne piše da je cijanid otrov koji ne treba uzimati. Masa stvari se u Ustavu zaboga miloga normalno podrazumjeva, mislim bilo bi potpuno smiješno da se u Ustavu napiše da šef Izvršne vlasti ne može biti šef zakonodavne vlasti – smatra Žarko Papić, politički analitičar iz Sarajeva.

Spajanje izvršne i zakonodavne vlasti u ličnostima Zvizdića, Mektića, Šarovića, Osmanovića pokazuju u kakvom je stanju BiH. Rješenje za “duple” funkcije i nastalu krizu je da izborni pobjednici formiraju vlast.

– Mi imamo niz dokaza i činjenica da je BiH nakaradna zemlja između ostalog i ta vrsta implementacije izbornog rezultata koja omogućava da jedna osoba može biti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti dovoljno govori kakva je to zemlja. To definitivno nije praksa u zemljama parlamentarne demokratije – tvrdi Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Uđemo li u avgustovski period ljetnje pauze a da SNSD-ov Zoran Tegeltija ne dobije mandat od Predsjedništva za sastav Savjeta ministara, BiH vjerovatno će dočekati oktobar i godišnjicu izbora a da rezultati nisu sprovedeni.

RTRS