Gozba na albanski način, veselje uz tradicionalnu muziku, šenlučenje i pucanje iz rafalnog oružja na otvorenom u prisustvu velikog broja ljudi. Ovako je kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj proslavio 20. godina od “oslobađanja” opština Peć i Dečani.

Naime, iako se čitav događaj odigrao u Dečanima prije mjesec dana, tek danas se društvenim mrežama proširio video klip na kome se, kako pišu prištinski mediji, vidi kako Haradinaj puca iz puške. Kasnije mu se pridružuje i brat Daut Haradinaj, koji takođe ispaljuje rafale iz puške.

Kako navode pojedini kosovski mediji, prištinski zvaničnici su na proslavu došli dobro opremljeni te su gotovo neprestano pucali iz oružja poznatog pod imenom AK47, pa se pretpostavlja da je ispaljeno preko 1.000 metakata.

Čitava proslava odvijala se pod obezbjeđenjem kosovske policije koja ni na koji način nije regaovala na Hardinajevo divljanje.

Ovo nije prvi put da Haradinaj puca u javnosti, a nekoliko puta do sada isticao kako je to dio albanske tradicije, pozivajući se na kanon. Čak je rekao da taj fenomen nije „ludost“.

– Dešavalo mi se to po kanonu Dukađinija … donese ti domaćin oružje da pucaš i pucaš. Mi to možemo da učinimo po zakonu, možda, da u slučajevima radosti koristimo oružje…. Dogodilo mi se na veselju kada mi je domaćin rekao ‘ispoštovao si mi tlo konaka’ i dao mi oružje i pucao sam … Rekao mi je ‘ovo oružje je blagosloveno što ga je dotakla vaša ruka’ … Za mene nije ludost ova stvar – rekao je šef u ostavci Ramuš Haradinaj, a u vezi sa pucanjem vladinih službenika na slavljima, piše Blic.

Kosovski zvaničnici pucaju i po državnim prostorijama

Apelacioni sud potvrdio je prvostepene presude odlazećem potpredsjedniku vlade Dardanu Gašiju, odlazećem ministru trgovine i industrije, Endritu Šalji, bivšem gradonačelniku Srbice, Samiju Ljuštakuu i drugim optuženim za pucanje u prostorijama potpredsjednika vlade Fatmira Ljimaja u Mališevu.

Sami Ljuštaku i Dardan Gaši kažnjeni su sa po 1.700 evra, a Endrit Šalja sa 2400 evra. Ostala tri optužena, Behar Amerljahu, Fadilj Demiri i Šerif Krasnići, takođe su kažnjeni sa po 1.700 evra.

Optužnica protiv Ljuštakua, Gašija, Šalje i drugih podignuta je nakon snimka koji je u medijima objavljen krajem 2017. godine.

Srpskainfo