Više jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde Republike Srpske, uz podršku Helikopterskog servisa, vatrogasaca i Hitne pomoći, uspješno su danas u Foči izvele združenu taktičko-pokaznu vježbu, pokazavši na taj način visok stepen obučenosti i spremnosti da djeluju u kriznim situacijama.

Prvi dio vježbe – potjera za bjeguncem i talačka kriza, izveden je na ulicama Foče u Akva parku “Ušće” i na rijeci Drini, da bi u drugom dijelu, unutar zidina Kazneno-popravnog zavoda Foča, jedinice dva ministarstva pokazale odličnu usklađenost u uslovima pobune u zatvoru i talačke krize.

U vježbi su, između ostalog, korištena dva specijalna transportna vozila “despot” i isto toliko helikoptera i glisera, kao i psi obučeni za hvatanje bjegunaca.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je ovo bila dobra provjera međusobne koordinacije, kao i obučenosti i opremljenosti jedinica za najteže zadatke.

– Smatram da su naše interventne snage dovoljno obučene i opremljene da se mogu suprotstaviti svim bezbjednosnim izazovima i rješavati sve krizne situacije na području Republike Srpske – rekao je Ćulum.

Pomoćnik ministra pravde Pero Dunjić naveo je da su sve jedinice pokazale odličnu uvježbanost.

– Јedinice su obučene da uspješno djeluju u svim mogućim situacijama i da obavljaju poslove koji su zakonom predviđeni –  rekao je Dunjić.

Direktor KPZ-a Foča Siniša Golijanin istakao je da je ovo prva vježba ovakvog tipa u ovoj ustanovi u posljednjih 30 godina.

– Ova ustanova je osnovana 1950. godine i naredne godine obilježićemo 70 godina rada, a ova vježba bila je neophodna kao uvertira za obilježavanje tog jubileja – rekao je Golijanin.

Golijanin je naveo da KPZ-om nikada nije lako upravljati, ali da je uvijek prisutna i neophodna odlična saradnja sa MUP-om.

U vježbi su učestvovali pripadnici Centra za obuku MUP-a, Policijske uprave Foča, Specijalne antiterorističke jedinice, jedinice žandarmerije Foča, Trebinje, Istočno Sarajevo, zatim Interventna jedinica Sudske policije, Pregovarački tim MUP-a, Helikopterski servis, Јedinica policije i službe obezbjeđenja KPZ-a Foča, Posebna jedinica policije KPZ-a Banjaluka, Teritorijalna vatrogasna jedinica, Služba hitne pomoći Doma zdravlja Foča, zdravstvena i vatrogasna služba KPZ-a Foča.

RTRS