Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač u emisiji Pečat istakao da je ponašanje poslanika Draška Stanivukovića, koji je odranije poznat po politici koja više liči na rijaliti šou, a koji je na sjednicu unio zastavice NATO-a, mahao njima u momentu kada je Milorad Dodik držao govor, a zatim ih bacio u lice premijeru Viškoviću, neprimjereno i nedostojno ugleda Narodne skupštine.

– Nažalost, policija nema nikakvih nadležnosti kada su u pitanju ovakvi incidenti u NSRS. Skupštine je ta koja mora da održava red u sali i koja za to ima svoju službu. Policija može da uđe u salu samo na zahtjev i u specifičnim situacijama. Ovakvim ponašanjem jednog dijela opozicije na najgrublji način je prekršen Poslovnik. Zar može neko da baci zastavice u lice premijeru koji je štićena ličnost? Šta je sljedeće? Da ga udari, ili da puca u njega i da se to shvati kao dozvoljeno – kaže Lukač.

Ministar dodaje da rukovodstvo NSRS mora da pronađe način kako sankcionisati one poslanike koji svojim ponašanjem ne dozvoljavaju normalan rad skupštine i donošenje zakona koji su u interesu Republike Srpske.

– To su stvari koje mene aktiviraju u potpunosti. Јa ne mogu da podnesem, niti da dozvolim da neko to radi. To jeste bila provokacija, a neki će reći da sam nasjeo na provokaciju. I jesam, i to svjesno. Takva provokacija ne može biti bez odgovora. Možda takav odgovor nije bio primjeren za Narodnu skupštinu, možda više za ulicu na kojoj bi se to drugačije završilo. Ali, moj odgovor je bio adekvatan provokaciji – kaže Lukač.

On ističe da već 365 dana opozicija traži njegovu ostavku i da razumije da im je on “kost u grlu” koju nikako ne mogu da progutaju.

– To je njihov problem. Meni to samo daje dodatni motiv da radim u interesu Republike Srpske i MUP-a koji iz godine u godinu dižemo na viši nivo. Policija je bila i ostaje i dalje stub odbrane Srpske u svakom pogledu.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da oduvijek bio čovjek koji stoji iza svojih riječi, pa i onda kada je rekao da neće biti ministar koji je Republiku Srpsku uveo u NATO, mjesec dana prije nego je Predsjedništvo BiH usvojilo Program reformi.

Razlog za to je što bi to, kako je naglasio, dovelo do reforme policije, njen nestanak i formiranje neke nove policije na nivou BiH.

– To je neprihvatljivo za Republiku Srpsku jer ona ne može ostati bez svoje policije. Ona je jedan od stubova naše republike i tako treba i da ostane bez obzira ko će biti na čelu ovog ministarstva – istakao je Lukač u emisiji Pečat RTRS-a.

Lukač je dodao da se u Programu reformi nigdje ne pominje reforma policije, za razliku od programa ANP-a u kojem je predviđena pomenuta reforma. Stav SNSD-a i koalicije okupljene oko ove stranke je da Srpska ne može ići ka NATO-u dok to ne odluči Srbija.

– Nećemo dozvoliti ni na kakav način, da granica između srpskog naroda bude na Drini i da Srbija i Republika Srpska sutra budu u različitim vojnim savezima. Ako Srbija jednog dana odluči da uđe u NATO, mi ćemo je pratiti – naveo je Lukač.

Opozicija pokušava na sve načine da opovrgne naš stav, ali njihova priča nema uporišta, kaže Lukač i dodaje da se u Narodnoj skupštini već duže vrijeme dešavaju stvari koje se nikada prije nisu dešavale i koje nisu primjerene toj instituciji.

– Rukovodstvo NSRS mora da poštuje Poslovnik, ali nekada se dese situacije kada to nije u stanju. Ako Poslovnik nije dobar za takve situacije, on se mora mijenjati. Za povredu Poslovnika za sada ne postoje sankcije. Opozicija je tvdila da dokument koji su dobili u NSRS nije dokument koji je poslan u Brisel. To, naravno, nije tačno, ali su zato na osnovu toga napravili priču kojom bi zaustavili usvajanje dokmenta koji, prvi put, zaustavlja put Srpske ka članstvu u NATO – naglasio je ministar Lukač.

RTRS