Na tridesetak kilometara od Trebinja, usred Popovog polja smjestilo se selo Mrkonjići, rodno mjesto Svetog Vasilija Ostroškog. Na tom mjestu niče duhovni centar, gdje uz rodnu kuću Vasilija Ostroškog grade konak i vidikovac.

Posljednjih decenija Mrkonjići su postali mjesto koje ne zaobilaze vjernici i turisti, a mještani očekuju da će od naredne godine, kada se završi izgradnja Pravoslavnog duhovnog centra uz crkvu Svetog Vasilija, u ovo skoro napušteno selo dolaziti ljudi svih vjeroispovesti da se poklone najpoštovanijem svetitelju u Hercegovini, ali i u srpskom narodu.

Prije 20-ak godina osveštana je crkva Svetog Vasilija, izgrađena na temeljima kuće u kojoj se 1610. rodio svetitelj. Vjernici ne zaobilaze ni grob njegove majke Ane, samo nekoliko stotina metara niže pored crkve Svetog Nikole, a mještani tvrde da na njega svake godine pada jedan čudesno topao zrak.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Uz crkvu Svetog Vasilija je i košćela, drvo sa slatkim, sitnim crnim plodovima, koji raste samo na jugu. Stara je više od 4 vijeka, a ispod njenjih krošnji vidi se cijelo Popovo polje i manastir Zavala, gdje je Stojan Jovanović, Sveti Vasilije, kao dječak postao manastirski đak.

Posebno svečano u Mrkonjićima je 12. maja, na dan Svetog Vasilija, kada se brojni vjernici iz zemlje, ali i inostranstva, okupe u hladovini stare košćele ispred crkve koja nosi svetiteljevo ime.

Na posljednjem okupljanju, prošlog maja, umirovljeni vladika Atanasije je rekao vjernicima da se Sveti Vasilije svojim likom nedavno javio upravo u košćeli i potvrdio svoje prisustvo.

Mrkonjići su rijetko mjesto gdje su u razmaku od nekoliko stotina metara dvije crkve. U ovom selu živi svega 9 stanovnika, koji se nadaju da će se izgradnjom Pravoslavnog duhovnog centra njihovi rođaci i komšije vraćati na rodnu grudu i obnavljati starinu.

Gradnja Pravoslavnog duhovnog centra počela je ljetos, a već se vidi kako će izgledati objekti oko crkve Svetog Vasilija.

Za ovaj projekat, vrijedan oko 2,5 miliona KM, Vlada Srbije je uplatila 400.000 evra, 900.000 je planirano u ovogodišnjem budžetu Trebinja iz kreditnih sredstava, a Vlada Srpske će u ovoj godini izdvojiti 800.000 KM.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da finansije nisu problem, a da radovi na ovom zahtjevnom projektu teku planiranom dinamikom i da se rade dvije faze. Završetak gradnje očekuje početkom 2021. On je dodao da gradska uprava razgovara s vlasnicima zemljišta oko duhovnog centra kako bi se prostor dalje širio i mogao da primi veliki broj vjernika.

– Projekat će se nastaviti i nakon završetka prve dvije faze, a ukoliko bude potrebno, gradiće se dodatni objekti, uz saglasnost i na prijedloge mještana, koji od prvog dana imaju razumijevanja za ovaj veliki projekat – naveo je Ćurić.

Trebinjske firme, izvođači radova, takođe navode da radovi, zbog povoljnih vremenskih uslova, teku i brže nego što je planirano.

– Privode se kraju glavni zidarski radovi, priprema se pokrivanje objekata, a istovremeno se rade i zanatski radovi s kamenom oblogom – kaže Dijana Bašić, koordinator projekta izgradnje duhovnog centra u Mrkonjićima.

Predsjednik crkvenog odbora Mrkonjića Rade Bošković zahvalan je svima koji su pomagali i pomažu da se rodno mjesto Svetog Vasilija obnavlja, a posebno Vladi Srbije, koja je izdvojila novac za ovaj  poduhvat.

– Nadam se da će ovdje dolaziti vjernici svih vjeroispovesti da se pomole Svetom Vasiliju, a  Mrkonjićani vraćati na svoja ognjišta – navodi on.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Mještani kažu da je nakon početka radova na Pravoslavnom duhovnom centru počelo i interesovanje za djedovinu porodica koje su se davno raselile iz ovog krševitog hercegovačkog sela.

Među njima su i srpski košarkaši, braća Uroš i Vladimir Lučić, čija je djedovina nekoliko stotina metara ispod rodne kuće Svetog Vasilija.

Sve od kamena i drveta

Prema projektu, u novoizgrađenim objektima oko crkve Svetog Vasilija u Mrkonjićima biće kelije, trpezarija s kuhinjom, prostor za manastirstko osoblje, sobe za goste, a biće izgrađen i vidikovac sa koga se vidi cijelo Popovo polje. Sve se radi od kamena i drveta.

Srpskainfo