Na području Policijske uprave Prijedor broj imovinskih delikata u prošlom mjesecu smanjen je za 41 odsto u odnosu na januar prošle godine, što je rezultat preventivnih mjera i ranijih akcija poput “Lavirinta” i “Insajdera”, izjavio je danas načelnik ove uprave Sretoja Vujanović.


On je naveo da su službenici prijedorske policije sproveli operativnu akciju kodnog naziva “Lavirint” s ciljem rasvjetljavanja imovinskih krivičnih djela nad porodičnim kućama i poslovnim objektima privatnog vlasništva izvršenih u toku 2019. i 2020. godine, a preduzete aktivnosti rezultirale su rasvjetljavanjem devet krivičnih djela.

Prema njegovim riječima, u akciji “Insajder” rasvijetljeno je razbojništvo nad radnicom marketa u Prijedoru gdje je nepoznato maskirano lice uz prijetnju upotrebe noža otuđilo novac, dok se drugo nepoznato lice nalazilo ispred marketa.

“Identifikovani su izvršioci, jedno lice je lišeno slobode, dok za drugim tragamo. Znamo identitet i u vrlo kratkom roku ćemo i doći do tog drugog izvršioca koji nam je trenutno nedostupan”, dodao je Vujanović.

On je naglasio da su tokom januara evidentirana i kontrolisana 23 migranta ili za 76 odsto manje nego u istom mjesecu lani.

“Što se tiče saobraćaja, tu nismo zadovoljni. Nastavljen je negativni trend iz 2019. godine tako da u januaru imamo tri smrtno stradala lica – dva u Prijedoru i jedno u Novom Gradu, a riječ je o jednom vozaču traktora, jednom suvozaču i jednom pješaku”, naveo je Vujanović.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da su u januaru evidentirana 92 krivična djela ili za sedam odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, te da rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 58 odsto, a ukupna 85 odsto.

On je naveo da je iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano sedam krivičnih djela, a pričinjena materijalna šteta nastala izvršenjem ovih djela iznosi oko 429.000 KM, dok protivpravno stečena imovinska korist iznosi oko 347.000 KM.

Mikanović je naglasio da su to višestruko veći iznosi u odnosu na privredni kriminal u januaru prošle godine kad su šteta i protivpravna korist iznosile oko 97.000 KM.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin rekao je da je tokom januara evidentirano 26 narušavanja javnog reda i mira i 37 prekršaja, kao i 1.347 saobraćajnih prekršaja i 151 isključenje vozača iz saobraćaja, od kojih 136 zbog vožnje pod uticajem alkohola.

“Usljed usložnjavanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, a vezano za saobraćajne nezgode u kojima je 17 lica smrtno stradalo lani, a tri u januaru ove godine, Policijska uprava Prijedor realizovaće u ovoj godini niz preventivnih i represivnih aktivnosti u saradnji sa drugim subjektima koji direktno ili indirektno utiču na bezbjednost saobraćaja”, najavio je Milašin.

Represivne aktivnosti biće usmjerene na glavne uzroke saobraćajnih nezgoda, a to su brzina i alkohol. Akcije kontrole brzine kretanja motornih vozila sprovodiće se uz upotrebu savremenih radarskih sistema “trukam”, “trukam dva” i “dual”, što podrazumjeva kontrolu brzine kretanja bez zaustvaljanja vozača.

Agencije