Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u odvojenim sastancima, ambasadorima Rusije Petru Ivancovu i Turske Haldunu Koču da će srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, ostati dosljedni i neće učestvovati u odlukama do povlačenja presude Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

Komentar Stranke demokratske akcije o saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova o situaciji u BiH, Dodik i Ivancov nazvali su neistinitim i tendencioznim. Tendencioznom srpski član Predsjedništva BiH naziva i spregu te stranke i sudija Ustavnog Suda BiH.

Dodik tvrdi da strane sudije u BiH podržavaju Bošnjake u namjeri da ustavno razgrade Republiku Srpsku. Smatra da Srpska ne smije pokazati naivnost, jer ova sprega dugo funcioniše i to pod pokroviteljstvom dijela međunarodne zajednice.

– Ovo je sprega Evropljana, Amerikanaca i Bošnjaka da razgrade Srpsku kroz ustavni sistem i zato brane sudije Ustavnog suda. To je najkorumpiranije mjesto koje postoji u BiH. To nije Ustavni nego okupacioni sud – naglašava Dodik.

Dodik kaže da SDA nema pravo da drži predavanja o moralu, pogotovo nakon afere “Asim Sarajlić”. Riječ je o aferi kojom su razotkrivene nezakonite radnje pojedinih čelnika SDA u vezi s izborom gradonačelnika Sarajeva i predsjednika Kantonalnog odbora stranke.

Dodik je ukazao na pogubnost činjenice da je u ovim nedozvoljenim radnjama učestvovao i aktuelni direktor Obevještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić.

– Sad se zna zašto se insistira samo na jednom imenu, koji po njihovom mišljenju jedini to može da bude, bez obzira na mnoge nejasnoće od diplome do ostalih stvari, do ovog učešća. Ovo je bilo dovoljno da se napuste mjesta a ne da se traži njihov ponovni izbor – kaže Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da bošnjački političari, optuživanjem Republike Srpske, pokušavaju prikriti probleme u Federaciji u kojoj nisu izabrani ni predsjednik ni potpredsjednici, niti je konstituisana izvršna vlast. Dodik smatra da će optužbe iz Sarajeva biti sve jače nakon produbljenja federalne krize prouzrokovane još jednim neuspješnim sastankom lidera SDA i HDZ-a.

RTRS