epa08349159 A general view of the street Frankfurter Allee during sunset in Berlin, Germany, 07 April 2020. Due to the ongoing pandemic of the OVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus, most of the shops, museums and concert halls in Berlin are closed. Weekly markets, pharmacies, banking institutes, supermarkets, petrol stations and some other shops are still opened. People are allowed to visit parks in gatherings of people containing not more than two persons or as families. Physical training alone is allowed. The weather presented temperatures around 20 degrees. EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Kako se približava datum isticanja hitnih mjera koje su uvedene da bi se spriječilo širenje korona virusa u Njemačkoj stručnjaci preporučuju da ne treba uvoditi nove mjere i da pojedine koje su već na snazi mogu da budu povučene ukoliko situacija ostane stabilna, a higijena građana “na nivou”.

Preporuke stručnjaka trebalo bi da budu razmatrane uoči sastanka zvaničnika koji bi trebalo da bude održan u srijedu. Sastanku će prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel i šefovi 16 regiona Njemačke.

Oni treba da razmatraju da li će produžiti ograničenja izrečena sredinom marta koja bi trebalo da isteknu u nedjelju.

Najnovije brojke Instituta za javno zdravstvo Robert Koh pokazuju da se nove infekcije usporavaju. U proteklih 24 časa registrovano 2.537 novih slučajeva, a ukupan broj zaraženih iznosi 123.016, prenosi Telegraf.

Sa 2.799 smrtnih slučajeva do sada od Covid-19, crni bilans Njemačke je manji od mnogih drugih velikih evropskih država.

Stručnjaci preporučuju otvaranje škola u što kraćem roku, počevši od snovnih i srednjih škola, mada bi većina ustanova za brigu o djeci trebalo da ostane zatvorena.

Preporučuju i ponovno otvaranje prodavnica i restorana sve dok se strogo poštuju mjere socijalnog distanciranja i da se vladine službe vrate na posao.

Šef akademije nauka Leopoldina, Gerald Haug, rekao je da ove mjere mogu da važe samo uz obavezu nošenja maski u javnom prevozu, kako ne bi došlo do ponovnog porasta infekcija.

On je listu Der Spiegel rekao da bi svaki građanin budućnosti trebalo da ima ovu vrstu zaštite za usta i nos i da je nosi svaki put kada se mjere socijalno distanciranja ne mogu ispoštovati.

Finalna odluka o ukidanju ili eventualnom produžavanju mjera trebalo bi da bude donijeta u srijedu nakon sastanka Angele Merkel sa načelnicima pokrajina.

Srpskainfo