Zabrinjavajući podaci o rastu broja zaraženih u RS se mogu djelimično dovesti u vezu sa Vaskršnjim praznicima, ali i sa svakim drugim okupljanjem građana i sa popuštanjem discipline, te činjenicom da nas mnogo manje nosi maske.

Ističe to ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, dodajući da je disciplina među stanovništvo vidno popustila.

Zbog svega toga će se, dodaje, ozbiljno razmotriti i mjere koje će se donositi za naredne praznične dane.

– To se može dovesti u vezi i sa tim da su pritisci za slabljenje mjera veliki po portalima i na drugim mjestima. Jesmo planirali ublažavanje mjera, ali postepeno, kako smo i govorili, i ići ćemo iz sedmice u sedmicu, da bismo pratili pokazatelje i kako da nam mjere donesu dobro – kaže Šeranić.

Po njegovim riječima, za ublažavanje mjera postoje jasne procedura kako se trebamo ponašati. Svuda je u objektima koji su sada otvoreni i mogu da rade, podsjeća, predviđeno nošenje maske, rukavica, dezinfekcija i slično.

– Lično mislim da će se mnogo manje prenosa dešavati na tim mjestima, a mnogo više svuda tamo gdje ne budemo nosili maske i budemo se porodično ili drugačije okupljali, tokom praznika ili bilo kojeg vikenda ili kada odlučimo da porodično, sa djecom, odemo kod bake i djeda na selo – kaže Šeranić.

On ističe da nije dobro da ujutro nosimo maske kada idemo na posao, a uveče, kada idemo u šetnju, to ne radimo.

Objašnjava da maske treba da nose prije svega odrasli, a da se oni potrude da djeca peru ruke i rade sve ostalo što ih i inače učimo.

– Poradićemo i na tome što nema maske za kupiti. Vidjećemo kako da pomognemo građanima da dođu do maski. I platnene maske su sasvim uredu, mogu da se upotrebljavaju, ako se operu i opeglaju. I sam ih često koristim – kaže Šeranić.

Izvor: Srpskainfo.com