Mitropolit dabrobosanski Hrizostom izrazio je razočarenje i zabrinutost povodom najavljene mise u Sarajevu za žrtve Blajburga, poručujući nadbiskupu vrhbosanskom Vinku Puljiću da se ne mogu gajiti bratski i prijateljski odnosi sa ljudima koji apologiraju ustaški i domobranski pokret, koji su nacistički i zločinački i iza kojih je hiljade nevino pobijenih ljudi.

– Ovih dana slušamo i čitamo o tome sa ste Vi blagoizvoljeli služiti misu u Sarajevu, a povodom sjećanja na događaje u Blajburgu 1945. godine. Iskreno, ne možemo da vjerujemo da pripremate misu u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu ovim i ovakvim povodom -, naveo je mitropolit dabrobosanski u otvorenom pismu kardinalu Puljiću.

U pismu sa, kako je istakao, dozom velikog razočarenja i zabrinutosti, mitropolit dabrobosanski je naveo da je od 2017. godine, kada je došao u Sarajevo na tron mitropolita dabrobosanskog, gajena nada i dobra vjera da će zajedno djelovati u opštem dobru dvije Crkve, na približavanju jednih prema drugima, a sve radi prevazilaženja svih trauma istorije, posebno Drugog svjetskog rata.

Mitropolit je izrazio uvjerenje da kardinal zna svu tragičnost koju je Drugi svjetski rat, a posebno stvaranje takozvane Nezavisne Države Hrvatske i djelovanje ustaškog i domobranskog pokreta ostavilo na biću, ne samo srpskog naroda, već i Srpske pravoslavne crkve, da su to velike i neizlječive traume.

Vladika Hrizostom u pismu podsjeća kardinala da je sveštenomučenik mitropolit Petar dabrobosanski iz svoje rezidencije u Sarajevu odveden od ustaša, koje je predvodio rimokatolički župnik Božidar Bralo, dok je njegov pretpostavljeni, nadbiskup Ivan Šarić nijemo ćutao na zlodjela koja je Bralo činio na mitropolitom Petrom.

“Vama je poznato da je u Sarajevu postradalo više od 10.000 građana srpske, jevrejske, romske nacionalnosti, ali i drugih ljudi koji su bili suprotstavljeni ustaškom pokretu. I Vi, Vaša uzoritosti, nakon toliko godina spuštate Blajburg iz 1945. u Sarajevo 2020. godine i služite misu za one koji su počinili takve zločine zbog kojih se čitavo kulturno čovječanstvo stidi! Ne možemo da proniknemo u vaše krajnje namjere i ciljeve /osim da nas povrijedite/, ali smo iznenađeni i zaprepašteni do te mjere ovim postupkom da ne možemo riječima iskazati”, naglasio je mitropolit Hrizostom.

Vladika Hrizostom je kardinalu Puljiću poručio da je ovim postupkom zatvorio vrata Katedrale Srca Isusova u Sarajevu za svagda za njih i saradnike.

“Obezvrijedili ste smisao molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana koje ovim činom prestaje. Preuzeli ste na sebe odgovornost za prekidanje i naših ličnih odnosa. Mi ne možemo gajiti bratske i prijateljske odnose sa ljudima koji moleći se za žrtve Blajburga 1945. apologiraju /da ne kažemo veličaju/ ustaški i domobranski pokret, koji su van svake sumnje nacistički i zločinački pokreti i iza kojih je hiljade i hiljade nevino pobijenih žena, djece, staraca i ljudi. Iskreno, mnogo nam je žao i iznenađeni smo do te mjere da ne možemo ne reagovati na jedan ovakav vaš postupak”, naglasio je mitropolit dabrobosanski.

Mitropolit je rekao je prethodnih godina pratio učešća kardinala na Blajburgškom polju.

“Slušali smo vaše govore i obraćanja, ali nismo reagovali, jer je to bilo daleko od nas na Blajburgu. Ali sada, kada Vi u srce Sarajeva spuštate ideologiju Blajburga – poraženog ustaštva i domobranstva ne možemo ne reagovati. Ni u kom slučaju ne želimo da utičemo na vašu odluku. To ostavljamo Vama, jer je to vaše pravo i isto pravo i istu slobodu da iskažemo naše stvari”, poručio je mitropolit u otvorenom pismu kardinalu.

Kardinal Puljić predvodiće 16. maja u Katedrali Srca Isusova komemoraciju za žrtve blajburškog krsnog puta, kao i svih drugih žrtava rata, a ova vijest izazvala je burna i oštra reagovanja javnosti u BiH.

Izvor: SRNA/RTRS