Za samo 15 dana u Republici Srpskoj uhapšeno je desetak pedofila, a ko zna koliko još manijaka ima koji vrebaju djecu na ulici i društvenim mrežama, ali su još uvijek ispod radara policije.

Veoma jezivo zvuči kada se zna da su to ljudi s porodicama i svojom djecom, a koji godinama vrebaju našu djecu po ulicama, ali i na profilima roditelja na fejsbuku ili instagramu.

Kod nas je prije nekoliko godina formiran registar pedofila i u njega su upisane sve osobe koje su do tada osuđivane zbog krivičnih djela na štetu polnog integriteta djetata, kao i oni koji su poslije toga uhapšeni.

Međutim, ono što je zasmetalo dijelu javnosti jeste to što taj registar nije javan, pa obični građani ne mogu provjeriti da li u njihovoj blizini žive te osobe.

U većini zemlja ti registri su javni i uvijek možete provjeriti ko vam živi u komšiluku. Međutim, to kad nas još uvijek nije slučaj.

Nedavno smo mogli pročitati i informaciju da je Srbin u Beču spasao djevojčicu iz ruku pedofila i tako postao heroj nacije. Samo se možemo nadati da kod nas neće doći do toga, da će građani morati sami hvatati manijake po ulicama.

Svakako, treba pohvaliti i rad policije, koja je u posljednje vrijeme uložila dosta truda u otkrivanju ovih monstruma, ali to sve nije dovoljno.

Da bi se izborili sa ovim zlom, potrebno je mnogo više i da se u borbu protiv pedofilije uključe sve institucije.

Ono što bi predstavljalo najbolje oružje u borbi protiv ovih monstruma jesu dosta ozbiljnije kazne.

Ovih dana izmjenjen je i Krivični zakonik Republike Srpske i za neke krivična djela uvedene su dosta teže sankcije. Međutim, ovim dopunama zakona nisu obuhvaćena djela koja se odnose ne štetu djece.

Roditelji takođe moraju biti dosta oprezniji. Nije pametno, ali ni fino, da po čitav dan stavljaju slike svoje djece, pogotovo bez odjeće, po društvenim mrežama, jer  upravo tu najveći broj pedofila vreba!

Izvor: Srpskainfo