U Gradskoj čitaonici je održana javna tribina na temu internet predatora. Iskustva iz Srbije prenio je književnik Vlada Arsić, koji je u romanu “Amagedon” sabrao iskustva tamošnje policije u istoimenoj akciji. Internet je dao novu dimenziju ovom problemu, jer su se oni koji su nekad djecu vrebali po igralištima i školama sada preselili na internet. A to je nova opasnost, jer živimo u vremenu kada dobar dio roditelja u dovoljnoj mjeri ne vlada društvenim mrežama, na kojima nove generacja provode toliko vrijeme.

 

Arsić je napomenuo da djeca imaju tehničko znanje, ali ne i iskustvo kojim bi prepoznali predatore. – Upravo tu nedostaje učešće roditelja. Da ih upozore da ono što vide i pročitaju nije uvijek onako kako izgleda. Tu najčešće dolazi do problema. Jer devojčica može da ima prijateljicu u Sarajevu, Bijeljini, Zaječaru, koja se predstavlja kao trinaestogodišnja devojčica. I sa njom razgovara o školi, kućama, macama, dečacima. A zapravo cijelo vrijeme razgovara sa pedofilom, a da toga uopšte nije svesna – rekao je Arsić.

Mara Ećim, direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” rekla je da ova kulturna ustanova nastoji da bude akutelna kad su ovakve teme u pitanju, te da bude mjesto na kojem mladi mogu pronaći dobre smjernice u životu. – Mi se družimo da zadovoljimo sve ono što vrijeme traži od nas, dakle ono što je u svijetu već prisutno. Mi se trudimo da privučemo mladu publiku da shvate da sve ono što je šareno i primamljivo nije uvijek i lijepo – navela je Ećimova.

Meta akcije “Armagedon” bili su upravo pedofili i oni koji su inemetom širili dječiju pornografiju. U istoimenom romanu sadržane su autentične priče, gdje je opisan način na koji predatori vrebaju svoje žrtve. Ujedno, kroz ovo djelo roditelji mogu da nauče kakve sve opasnosti vrebaju na internetu i što je još važnije, kako da zaštite svoju djecu.

Z.J./Kozarski