Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u Sarajevu u kontinuitetu živi mržnja prema Srbima i svemu što je srpsko, s ciljem majorizacije Republike Srpske. U izjavi Srni, povodom osuda izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o Trebinju kao najljepšem srpskom gradu, Dodik je naveo da su bošnjački politički predstavnici ostrašćeni i ujedinjeni u iskazivanju mržnje. Ponovio je da je Trebinje srpski grad, ali u kojem je svako dobro došao.

Nema razlike između stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH, kada je riječ o mržnji okrenutoj prema Republici Srpskoj i Srbiji, ocjena je srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ističe da svi žele da iskoriste međunarodnu privrženost, kao i za vrijeme rata, što se i vidi po reakcijama na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o Trebinju kao najljepšem srpskom gradu. U saopštenju SDA navodi se da su Bošnjaci dali glavni pečat razvoju ovog grada.

– To što se oni pozivaju da su nešto napravili u Trebinju stvar je turske okupacije koja je bila na ovim prostrima nekoliko vijekova i logično je da narod koji je bio okupiran ne može da slavi bilo šta od tih okupatora. U Trebinje je svako dobro došao i to je nesporno, ali je isto tako vidljivo da je Trebinje u Republici Srpksoj i da je to srpski grad u cjelini što se može vidjeti po gradskoj upravi, institucijama i načinu života – rekao je Dodik.

Izjavu Aleksandra Vučića osudio je osim SDA i SDP, DF i predstavnici drugih političkig partija.

Osudama su se priključili i druga dva člana Predsjedništva, Šefik Džafrevović i Željko Komšić.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik je mišljenja da je riječ o prikrivanju nemoći riječima mržnje prema Srbima, te konstatovao da takve konstatacije dolaze od političara bez legitimiteta.

– Komšić se još u ratu hvalio borbom protiv Srba za šta je dobio muslimanskog “Zlatnog ljiljana”. Šta očekivati? Da mijenja stav? Naravno da neće. Јedina mjera je da ignorišete njegov stav jer je marginalan, beznačajan i mizeran, a to što govori je vjerovatno došlo od njegovog savjetnika iz Beograda ili nekog sličnog. Oni uživaju u toj laži, plasiranju gluposti i floskula o Srbima i Republici Srpskoj koje pokušavaju da nametnu kao oreol njihove intelektulanosti – kategoričan je Dodik.

Dodik je još jednom zahvalio Aleksandru Vučiću na posjeti Republici Srpskoj, te podsjetio na projekte koji će biti realizovani uz pomoć Srbije.

Naveo je da je to bila prilika da se razgovara o Republici Srpskoj i poveznici sa statusom Kosova i Metohije.

Izvor: RTRS