Na području Policijske uprave Prijedor za devet mjeseci ove godine evidentiran je i kontrolisan 871 migrant, dok su prošle godine u istom periodu bila 644, izjavio je načelnik Uprave Sretoja Vujanović.
“Najveći broj lica je iz Pakistana, Sirije i Iraka”, rekao je Vujanović na konferenciji za novinare.

On je naveo da je ukupno evidentirano 708 krivičnih djela ili za 5,7 odsto manje nego u uporednom periodu, te da je rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu 67,7, a ukupna 88,7 odsto.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radenko Bašić rekao je da su 33,8 odsto prijavljenih krivičnih djela izvršili nepoznati počinioci.

“Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena su i evidentirana 52 krivična djela. Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 2.237.000 KM, a protivpravno stečena imovinska korist oko 1.832.000 KM”, dodao je Bašić.

U vezi sa sprečavanjem zloupotrebe opojnih droga podneseno je 37 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i 43 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

“Oduzeta je određena količina opojnih droga, od čega oko 56 grama kokaina, deset grama heroina, 600 grama amfetamina, 988 komada medicinske droge, 1.200 grama marihuane, sjemenke kanabisa, stabljike konoplje, te druga narkotička sredstva”, naveo je Bašić.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin naveo je da je evidentirano 607 narušavanja javnog reda i mira ili za 59 odsto više u odnosu na uporedni period, a bile su 592 saobraćajne nezgode ili za 106 manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Evidentirano je deset saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama, što je za 16,7 odsto manje u odnosu na uporedni period, a u kojima su stradala dva vozača motornih vozila, vozač traktora, vozač motocikla, tri vozača mopeda, biciklista, suvozač i pješak”, precizirao je Milašin.

Iz saobraćaja je isključeno 1.640 vozača, od kojih 1.289 zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola, što je za 32 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine. Iz saobraćaja je isključeno i 613 vozila.

Izvor: Agencije