Odbornici Skupštine grada Prijedora razmatraće sutra Nacrt budžeta za 2021. godinu.
Do donošenja novog budžeta na snazi je privremeno finansiranje, kao i u većini lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, budući da su rezultati lokalnih izbora ozvaničeni na datum koji je zakonski rok za donošenje budžeta za narednu godinu – 15. decembra, te da do kraja godine nije bilo dovoljno vremena i za konstituisanje vlasti i za donošenje ključnih akata.

Na dnevnom redu je, između ostalog, godišnji program rada Skupštine i formiranje njenih stalnih radnih tijela, te odluke o visini poreske stope na porez na nepokretnosti za ovu godinu, o subvencionisanju “Toplane” i o prioritetima finansiranja nevladinog sektora, te dva akta prostornog planiranja.

Biće verifikovani mandati dvojici novih odbornika – Predragu Starčeviću iz SDS-a i Predragu Puđi iz Ujedinjene Srpske.

Starčević će doći na mjesto Milana Tubina iz SDS-a koji nije prihvatio mandat odbornika u lokalnom parlamentu budući da je nespojiv sa mandatom poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, dok će Puđa doći na mjesto odbornika Žarka Kovačevića koji je na konstitutivnoj sjednici, održanoj 30. decembra, imenovan za zamjenika gradonačelnika.

Pred odbornicima će se naći prijedlog da za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove bude imenovan Dragoslav Kabić, budući da je to jedino odjeljenje Gradske uprave za koje nije imenovan rukovodilac na prvoj sjednici novog saziva.

Na dnevnom redu su i prijedlozi razrješenja vršilaca dužnosti direktora Agencije za ekonomski razvoj “PREDA-PD” Miše Reljića i Centra za socijalni rad Senke Rodić, te imenovanja Aleksandra Drljače i Milorada Radića na te dužnosti.

Sjednica je zakazana za 10.00 časova.

Izvor: Agencija