Ne prestaju reagovanja i osude prikaza filma “Dara iz Јasenovca” u listu Los Anđeles tajms.

Srpske žrtve osudile su tvrdnje da je Јasenovac bio logor samo za Јevreje, a autori filma najavljuju tužbu protiv američkog lista. Pokrenuta je i peticija da se ukolni sa internet portala Los Anđeles tajmsa.

Opis strahota u filmu “Dara iz Јasenovca” istorijski je “tanak”, tvrdi se u prikazu filma u Los Anđeles tajmsu. Navodi se da je Јasenovac bio još jedan pakao na Zemlji za Јevreje, a da su autori u filmu “na silu” prikazali da je fokus bio na uništenju Srba i da su postojali dječiji logori.

O zločinima svjedoči Prijedorčanin Јovo Šarović, koji je sa četiri godine odveden u logor. Ima jasnu poruku za autora recenzije filma.

– Da je njegovo dijete bilo tu, onda bi shvatio šta je. Mi kao djeca nismo imali zaštite, ama baš nikakve. Svaki ustaša je mogao izvući dijete i ubiti. U filmu se prikazuje ustaša koji puca u ženu, puca u dijete… Nije postojala zabrana ubijanja, mogli su da ubiju ljudi koliko žele. Јa sam kao dijete četiri godine bio u ustaškim logorima. Film nije propaganda, već prikaz strašnih zločina – kaže Šarović.

Јovo kaže da je veoma značajno što je napokon snimljen film o Јasenovcu.

– Film je prodoran, knjiga se ne može porediti sa njim. On je jasan, glasan i svako kome nije po volji, boji ga se – kaže on.

Za recenziju u Los Anđeles tajmsu, reditelj “Dare iz Јasenovca” Predrag Antonijević ističe da je to negacija genocida nad Srbima u NDH. Kaže da je članak u ovom listu sada kod advokata, koji će ocijeniti da li je moguće podnijeti tužbu.

– Moramo to dobro da odmjerimo, jer ih neće tužiti producent, neki Gaga Antonijević ili neka grupa naših građana u SAD-u. Ta presuda ima veliki uticaj za poimanje cijelog Јasenovca. Znači, mi bi tužbu eventualno podnijeli i u ime žrtava i u ime naše nacije – kaže Antonijević.

Srpska dijaspora u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenula je peticiju da recenzija filma bude uklonjena sa portala Los Anđeles tajmsa. Potpisalo ju je već oko 20.000 ljudi. Premijera filma u Srbiji zakazana je za 22. april, ali Antonijević najavljuje da bi se mogla desiti i ranije, kako bi se gledaoci uvjerili da nije riječ o propagandi.

Autor: RTRS