Novi skandal potresa Oružane snage BiH.

U Centru za obuku u Pazariću nadomak Sarajeva, odakle je ukradeno 25 pištolja, SIPA je završila uviđaj.

Izvještaj je upućen Tužilaštvu BiH koje nastavlja istragu. Iz skladišta i kasarni Oružanih snaga – kralo se i ranije – od granata do raketa.

Samo u dva od najmanje deset, javnosti poznatih slučajeva, krivac je otkriven.
A gdje je sve otuđeno oružje i municija završilo, može se samo pretpostaviti!

Skladišta naoružanja i municije – odavno već, poput izložbenih štandova! Pljačka ko šta poželi – puške, pištolje, eksploziv, granate, rakete, haubice. Čak i zatvarače za tenkove! Posljednje “razoružavanje” BH oružane “sile” u krugu kasarne “Zaim Imamović” u Pazariću, niko nije ni vidio a ni čuo.

Sve dok, prije pet dana, nije primijećeno da je oštećena plomba na vratima jednog od skladišta. Iz institucije, koja bi trebalo da bude bastion bezbjednosti, ukradeno je najmanje 25 pištolja među kojima i nekoliko signalnih, nepotvrđene su informacije. SIPA je svoj posao završila!

Luka Miladinović portparol SIPE kaže da su policijski službenici SIPE izvršili uviđaj te da će izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama će tokom dana biti dostavljen Tužilaštvu BiH.

Detalje ne otkriva ni Tužilaštvo BiH! No oni ipak u javnost dospijevaju. Više nego indikativno je mjesto sa kojeg je službeno oružje otuđeno. Kradljivac ili više njih, znali su šta traže. I gdje da traže.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ističe da su pištolji bili u sanduku, a sanduk u kasi. Kako je moguće da bude ukradeno ili je neko iz Oružanih snaga, ili neko ko je u dosluhu sa nekim iz Oružanih snaga.

Zbog toga će pred resornu parlamentarnu komisiju sutra na “raport” rukovodstvo Ministarstva odbrane. Ministar Sifet Podžić se ućutao. Njegov zamjenik spreman samo da kaže kako se naoružanje i municija skladište u korelaciji sa važećim standardima.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić kaže da su ovi standardi i po NATO standardima između ostalog. Nije problem u propisima, problem je u izvršiocima tih propisa i na tu kariku možemo da računamo.

A ta – ljudska, karika, “pukla” je mnogo puta u Oružanim snagama BiH. Kažnjena jednom – 2017.-e kada je iz kasarne u Bileći ukradeno 14 pištolja i pripadajuća municija. Dva pripadnika oružanih snaga ostala su bez posla. Nisu bili ni izvršioci ni saučesnici, ali su nesavjesno obavljali svoj dio posla. Sve ostale krađe, a bilo ih je najmanje 10 javnosti poznatih, ostale su nekažnjene. Najmanje 5.000 granata kalibra 100 mm, “zagubilo” se negdje na putu do poligona za uništavanje – 2008. i 2009. godine.

Bez traga je, nekako istovremeno, nestalo i 11,5 tona eksploziva dobijenog delaboracijom. Iz magacina u mjestu Draga kod Busovače ukradeno je oko 8.500 metaka i 40 ručnih bombi. Iz skladišta u Visokom 47 pištolja. Naoružanje i municiju iz bh vojnih magacina policija je oduzimala od mafijaških grupa poput sicilijanske Koza Nostre ili Kamore. Od španske ETE, ili Irske IRE. Kao potpis ostajalo je nakon gotovo svih većih terorističkih napada! A gdje će završiti pištolji iz Pazarića!? Bezbjednosni izazov je i na domaćem crnom tržištu.

Dušanka Majkić delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH napominje činjenicu da nestali pištolji imaju veoma dobru prodaju na tržištu, a ako znamo da je BiH puna migranata koji će veoma dobro platiti to oružje, onda se to sve dodatno komplikuje i usložnjava.

Od šest mjeseci do 5 godina zatvora, za krađu oružja i vojne imovine, kazna je propisana Krivičnim zakonom BiH. Јoš samo tu odredbu ešaloni istražilaca i pravosuđe, da primijene. I Oružane snage da postanu – ono što bi trebalo da budu – garant za bezbjednost. A ne za krađu i skandale!?

Autor: RTRS