Ivana Granula, kandidat PDP-a na proteklim lokalnim izborima, primljena je ovih dana bez raspisanog javnog konkursa na poziciju službenika u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj grada Banje Luke, što je već 21 novi radnik Gradske uprave koji je primljen bez konkursa u posljednja tri mjeseca, saznaje ATV.

Granula (27), inače pravnik po struci, bila je kandidat PDP-a za Skupštinu grada, a na proteklim izborima osvojila je 1.343 glasova.

 

 

Ovo je već 21 novi radnik Gradske uprave otkako je dužnost gradonačenika preuzeo Draško Stanivuković, koji je, da ironija bude veća, u predizbornoj kampanji obećavao upravo transparentnost u zapošljavanju i obavezno poštovanje instituta javnog konkursa.

Najveći dio novih radnika čine odbornički kandidati PDP-a i Stanivukovićevi aktivisti iz protekle kampanje, a neki od njih su, takođe bez raspisanog javnog konkursa, postavljeni na rukovodeće pozicije u gradskim preduzećima.

Od 21. novog radnika, njih petoro bili su kandidati PDP-a na proteklim izborima, i to Ognjen Savanović, Saša Čekrlija, Vladimir Grujić, Ivana Granula i Tanja Palačković. Svi oni primljeni su bez raspisanog javnog konkursa, s tim da se zakonska obaveza konkursa ne odnosi samo na Grujića, pošto je, kao šef kabineta, vezan za mandat gradonačelnika. Istovremeno, kandidat za odbornika Velibor Vukajlović, takođe bez konkursa, postavljen je za v.d. direktora “Akvane”. S druge strane, većina od preostalih 17 novih radnika su poznati aktivisti iz Stanivukovićeve kampanje, među njima, i Vedran Radivojević, bliski rođak poslanika PDP-a Jelene Trivić, a za kojeg su pojedini poslanici pozicije na nedavnom skupštinskom zasijedanju tvrdili da je u Gradskoj upravi isključivo zadužen za održavanje privatnih Stanivukovićevih profila na društvenim mrežama.

Od svih novih radnika, samo njih dvojica nisu aktivno učestvovali u Stanivukovićevoj kampanji, i to Veselko Vučić, novi šef obezbjeđenja Gradske uprave.

Ipak, za njega se naknadno otkrilo da je Stanivukovićev lični trener borilačkih vještina.

Sudeći prema pozicijama na koje su raspoređeni i utvrđeni platnim razredima, za 21. novog radnika će na godišnjem nivou iz gradskog budžeta biti izdvojeno oko 700.000 KM (sa uključenim porezima i doprinosima).

Zanimljivo je da talas novih zapošljavanja u Gradskoj upravi dolazi u trenutku dok gradonačenik Stanivuković tvrdi da će sva zapošljavanja u gradskoj administraciji biti “potpuno transparentna i otvorena u javnost”. Međutim, do sada nije raspisan niti jedan konkurs za navedena javna mjesta, a nezvanično, spekuliše se da će ovih dana na isti način biti primljeno još nekoliko novih službenika.

 

 

U prilogu je spisak novih radnika Gradske uprave, primljenih bez konkursa:

Milan Vučenović, referent u kabinetu gradonačelnika,

Milica Stojisavljević, sekretarica gradonačelnika,

Izvor: ATV