Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i episkop banjalučki Jefrem posjetili su manastir Miloševac u Čirkin Polju kod Prijedora.

Oni su u pratnji gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića obišli građevinu manastira koji je posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice. NJegova obnova i izgradnja počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Jefrem je novembra iste godine osveštao temelje manastira.
” Manastir izgleda fenomenalno , građevinski veoma zahtjevno urađen i to je ono što krasi ovdje sve naše crkvene objekte, da se grade po najboljim standardima i najboljim tehnikama.Ovdje sam došao da se upoznam sa dostignutim nivoom radova i da vidimo šta je neophodno pomoći da to bude završeno u nekom roku koji se ovje očekuje.Potrebno je izgraditi ovaj put i to ćemo raditi sa novom gradskom vlašću , isto tako treba završiti izgradnju konaka i treba izvršiti oslikvanje i u tome svemu ćemo biti prisutni”, izjavio je Dodik novinarima nakon obilaska manastira u izgradnji.

On je dodao da je za naš narod, a pogotovo za našu crkvu i vjerujući narod veoma važno da se posvetimo izgradnji ovakvih objekata, manastira, crkava.
” NJegovo preosveštvenstvo vladika Jefrem je poznati neimar koji je iza sebe ostavio značajan broj crkava koje su izgrađene , manastira i sigurno to nije kraj, radićemo još na tome”, istakao je Dodik.
On je dodao da je Republici Srpskoj veoma važno da se na ovaj način obnavljaju ranije porušeni manastiri i crkve.
” To podržava naš narod, narod koji visoko vjeruje u našu pravoslAvanu crkvu i to je veoma važno kako bismo mogli imAti podstreka da ovakve objekte završavamo onako kako je predviđeno”, rekao je Dodik.
Vladika banjalučki Jefrem je pojasnio da se radi se o srednjevjekovnom manastiru koji je postojao na ovom lokalitetu i koji je porušen u prvoj polovini 16.vijeka.
“To je vrijeme poslije pada Janjačke banovine kada su i ovi prostori pali pod tursku vlast. Manastir je porušen i ostao je samo lokalitet, toponim koji se zove Crkvena , tako se zove groblje,a to znači da je to bila crkva odnosno manastir. Došlo je vrijeme da smo riješili da obnovimo manastir , blagodareći činjenici da je ovaj prostor očuvan i da nije izgrađen”, rekao je vladika Jefem.
On je dodao da posao , ne ide lako, ali ide dobro.
“Pomažu na ljudi koji dolaze , vide i dive se pa pitaju kako i oni mogu učestvovati . Danas smo imali priliku da dočekamo goste, d-gina Dodika i novog gradonačelnika Prijedora i njihova posjeta neće ostati nezapažena i kod naših vjernika i ostalih građana”, rekao je vladika Jefrem.
On je izrazio nadu da bi se u naredne tri godine moglo mnogo posla privesti kraju.
” Sad se rade grubi, građevisnki poslovi, to ide relativno brže i lakše, ali kad dođu zanatski i umjetnički radovi onda će to ići malo sporije. Ipak se nadamo da će za tri-četiri godne moglo doći do osvećenja manastira”
Manastir Miloševac, nalazi se u naselju Čirkin Polje, pored rječice Miloševice, na lokalitetu Crkvine,Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije Dabrobosanske 1884/85/86. godinu u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gdje je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Kaluđersko polje.
Manastir Miloševac je stradao kao i ostali manastiri na ovom području tokom austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine. Godine 2019. manastir je posjetio i blaženopočivši patrijarh Irinej.

Izvor: prijedorgrad