Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u posljednjih par sedmica došlo do određenih proizvoda, te istakao da nije bilo realnih osnova da do toga dođe.

– Bilo je nekih poskupljenja, i ovih dana pričaćemo o tome. Nema realnih osnova za povećanjem cijena. Imali smo to i prošle godine u ova doba, i vratili smo te cijene. Život jeste skup, i teško je da jednom platom pokrijete sve – poručio je Dodik, gostujući u emisiji Telering.

Dodik se osvrnuo i na ukupnu ekonomsku situaciju.

– Već 10 godina dušebrižnici govore da će Srpska propasti. Kriza nije prošla, ali u okolnostima kojima živimo, moramo da izrazimo zadovoljstvo, da od toga neće biti ništa – istakao je Dodik.

Naglasio je da je došlo i do povećanja plata.

– Imali smo povećanje plata  za 5,5 odsto, a realno su veće 6,6 odsto, imamo i povećanje penzija u prošloj godini 4,2 odsto, u 2021. godini tri odsto. Imamo rast zaposlenih, jeste mali 0,7 odsto, ali pogledajte situaciju. Čak i da je stagnacija, bio bi uspjeh. Povećane su i invalidnine za tri odsto – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima medijski spinovi o propadanju Srpske ne prolaze više, što pokazuje i jasne brojke, ali i brojni ekonomski pokazatelji.

– Ukupni dug je 53.5 odsto bruto domaćeg prozivoda, a evropska dozvoljena kvota je 60 odsto. Јavni dug je 44.3 odsto, što govori da mi držimo sve pokazatelje i te kako stabilnim – poručio je Dodik.

Prosječna plata u januaru za Republiku Srpsku iznosila je 962 KM.

– Pokrivenost uvoza izvozom je 93 odsto, što pokazuje da se ovdje radi, i da nećemo otpuštati radnike. Učinićemo sve da imamo ovakve podatke i dalje – rekao je Dodik.

Autor: RTRS