Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da će iz budžeta grada danas biti isplaćeno 100.000 KM pomoći ovdašnjoj “Toplani” da bi se uredno nastavila sezona grijanja budući da je prilikom promjene rukovodstva u ovom akcionarskom društvu zatečeno grijne mase za tri dana, čime je ugroženo funkcionisanje centralnog grijanja.
“Dogovorili smo neke dobavljače koji su već jutros počeli da dovoze materijal i grad mora stati iza toga i u uslovima kada se bori da isplati plate mora da pomaže `Toplani`. Imamo još 30-ak dana grijne sezone i predviđamo da oko 300.000 KM treba `Toplani` da završi ovu sezonu”, rekao je Pavlović na konferenciji za medije u Prijedoru.

Prema njegovim riječima, pored toga što nije ostavljeno dovoljno grijne mase, ostavljen je i dug dobavljačima od 1.843.637 KM za ovu sezonu grijanja uz zatezne kamate koje trenutno iznose 160.647 KM.

“Isplaćivanjem ovih 100.000 KM `Toplani` gradu ostaje na računu 100.000 KM. Samim tim možemo doći u fazu da su plate radnicima ugrožene i sve ono što je neophodno, stipendije i drugo, ali to nam je ostavila prethodna vlast”, istakao je Pavlović.

On je naveo da su dugoročne i kratkoročne obaveze “Toplane” po više od 18 miliona maraka, što je gotovo jedan godišnji budžet grada, da u narednoj godini dospijeva na naplatu 18 miliona KM obaveza, a da je maksimalna godišnja naplata od kupaca pet miliona maraka, kao i da 2024. godine dospijeva na naplatu osam miliona KM obveznica emitovanih 2018.

Vršilac dužnosti direktora “Toplane” Duško Miletić izjavio je da je 15. marta imenovan na ovu dužnost i da je narednog dana obaviješten da je grijanje ugroženo i da “Toplana” raspolaže sječkom za još dva dana grijanja, navodeći da ima tendera koji su raspisani i koji su pod žalbama.

On je zahvalio gradonačelniku Pavloviću i direktoru Šumskog gazdinstva Prijedor Saši Bursaću što su odobrili pomoć `Toplani` od 100.000 KM da bi grijna sezona mogla da se nastavi.

“Za završetak sezone biće potrebno još oko 180.000 KM. Građani ne treba da brinu, grijanje će biti uredno isporučeno, samo želim da kažem da je prethodno rukovodstvo `Toplane` dovelo lično mene i upravu preduzeća da odlučujemo o nečemu, da možda dovodimo i zakonitost u pitanje da grad ne bi ostao bez grijanja”, naveo je Miletić.

On je podsjetio da “Toplana” ne može da učestvuje na javnim pozivima “Šuma Republike Srpske” i da, budući da ne postoji više ugovor za nabavku sječke, mora pristupati pregovaračkim postupcima ili nekim drugim rješenjima javnih nabavki.

Izvor: Agencija