Publicista i direktor Fondacije “Geri i Franka Maligan” Džini Maracani Viskonti izjavila je da lično smatra odličnim rješenjem da se Republika Srpska ujedini sa Srbijom, ali da danas, nažalost, “čak ni David ne bi mogao da sruši Golijata bez jakog kuma”.

– Zašto stanovnici Kosova mogu da se odluče za svoju nezvisnost, a Srbi iz BiH ne bi smjeli? Ko bi mogao da podrži Republiku Srpsku? Rusija? Kina? Bojim se da možda ne bi otvoreno podržale Srbe, jer se suočavaju sa stalnim pritiskom Amerike i njihovih zapadnih sljedbenika na komercijalnom i vojnom nivou – rekla je Viskontijeva za “Večernje novosti”.

Viskontijeva je dodala da je Rusija, posebno pod stalnim pritiskom SAD i na svojim zapadnoevropskim granicama.

Ona je navela da je iz ugla Zapada bolje da nezadovoljni Srbi i Hrvati ostanu u BiH kako bi uravnotežili situaciju.

– Po pitanju BiH zapadne sile su u teškoj situaciji. Ako bi Srbima i Hrvatima bilo dozvoljeno da slijede svoju volju za ponovnim ujedinjenjem sa Srbijom i Hrvatskom od BiH bi ostala nezgodna islamska država sa teškim upravljanjem zbog prethodnih odluka SAD da Turskoj odriješe ruke na tom području – rekla je Viskontijeva, koja je tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka kao novinar boravila na području bivše Јugoslavije.

Kada je riječ o Kosmetu, Viskontijeva je naglasila da je za divljenje kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da vrati tu temu u fokus svjetske politike, te poželjela srpskoj strani neistcrpno strpljenje i upornost.

Viskontijeva, koja se u svojim knjigama i javnim nastupima bavi Јasenovcem smatra da bi Srbija trebala da traži odštetu za žrtve NDH od Suda za ljudska prava u Strazburu.

– Makar dobili samo jedan evro odštete ta presuda bi bila zvanično priznavanje genocida. Takođe, mislim da bi jedan dan u godini trebalo posvećivati tim žrtvama. U Izraelu se na Dan sjećanja oglasi sirena i svi građani nepomično zastaju dva minuta. To je uzvišena i nezaboravna slika – rekla je ona.

Viskontijeva je ukazala da Arhiv Vatikana treba da bude otvoren za sve istraživače jer nesumnjivo sadrži informacije koje bi mogle da razjasne i ulogu kontroverznog kardinala Alojzija Stepinca u genocidu.

Ona je navela da je zlato koje je u Rim donijeo poglavnik NDH Ante Pavelić poslužilo kao osnova za stvaranje vatikanske banke “Јor”.

Izvor: ATV