Partije koje čine većinu u Skupštini grada Banjaluka jutros su uputile dopis gradonačelniku Drašku Stanivukoviću u kojem predlažu hitan sastanak predstavnika svih stranaka o održavanju vanredne sjednice o budžetu, rekao je predsjednik Skupštine Mladen Ilić.

– Spremni smo da sjednemo i razgovaramo, da uključimo sve partije koje žele da učestvuju u razgovorima – rekao je Ilić.

Ilić je rekao da bi na dnevni red vanredne sjednice trebalo da budu uvrštene dvije tačke – prijedlog budžeta za ovu godinu i prijedlog odluke o izvršenju budžeta.

Istakao je da bi na zajedničkom sastanku trebalo pokušati usaglasiti stavove gradonačelnika i skupštinske većine.

– U drugom dijelu jučerašnje sjednice moglo se vidjeti da postoji šansa za dogovor i da svi subjekti u Skupštini grada dođu do usaglašavanja stavova – rekao je Ilić.

On je istakao da je stav skupštinske većine jasan – žele da Banjaluka usvoji budžet i smatraju da je to moguće već sljedeće sedmice.

– Nalazimo se u situaciji koja nije jednostavna ni politički niti ekonomski, ni na bilo koji drugi način i smatramo da je na ovaj način možemo relativno brzo riješiti, ali nam je za to potreban dogovor svih strana – rekao je Ilić.

Kada je riječ o prijedlogu Stanivukovića da se usvoji devet od 11 amandmana koje je uputila skupštinska većina na prijedlog budžeta, Ilić je rekao da ti amandmani nisu mogli biti usvojeni jer su to novi amandmani, koji uključuju nove cifre.

– Na primjer, za pomoć zdravstvenim radnicima planirali smo da isplatimo četiri miliona KM, a jučerašnjim amandmanom gradonačelnika je predviđeno oko 100.000 ili 150.000 – rekao je Ilić.

Ilić je istakao i da skupštinska većina smatra da nema smisla da se amandmani koje je predložila usvoje, ukoliko ih gradonačelnik neće uvrstiti u budžet.

Autor: RTRS