Predsjednik Ujedinjene Srpske, zamjenik generalnog direktora UKC i poslanik u Predstavničkom domu BiH dr Nenad Stevandić istovremeno se javno obratio gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću i premijeru Srpske Radovanu Viškoviću.

Stevandić naglašava da im se obraća kao građanin, a od obojice funkcionera traži da postupaju kao komandantni štabova za vanredne situacije.

Javno obraćanje Stevandića prenosimo u cjelosti:

Obraćam vam se kao građanin ne referišući se na bilo koju političku ili sličnu funkciju koju obavljam ili stavove koje zastupam, a tražim od vas postupanje kao komandanata Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije. Banjaluka je  administrativni centar i ogledalo Republike Srpske koji daje sliku ko je koliko politički jak, ali i savjestan i odgovoran. Takođe daje sliku za sve buduće investitore, a na kraju i građane koji u njemu žive i odlučuju.

Poštovani gospodine Stanivukoviću,

Bez želje za političkim prepucavanjem, moram vam skrenuti pažnju na vašu zakonsku obavezu kao komandanta Gradskog štaba u vanrednim situacijama. Gomilanje smeća u našem gradu remeti i postojeću lošu epidemiološku situaciju, a takođe može dovesti i do novih izvora zaraznih bolesti. O lošem imidžu grada koji jednako volimo, ne bih ni govorio.

Takođe, kao objektivan čovjek želim da vam naglasim da razumijem sadašnje okolnosti u kojima je vaša popularnost i medijska zastupljenost u gradu zaista velika i da vama lično, a i mnogim građanima Banjaluke, stvara utisak da imate podršku unaprijed i da nije bitno da li ste vi ili neko drugi u pravu. Budući da je sad i smeće sredstvo političkog obračuna,  ali i faktor koji utiče na zdravlje ljudi, sve može da preraste u sukobe i nerede sa nesagledivim posljedicama. Smeće u našem gradu ne može da sakuplja, gomila ili čisti nikakva stranačka omladima! Lično mislim da budžet Grada ne smije biti povod, a ni alibi za to.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Amandmani koji se odnose na pet-šest miliona sredstava koje trebaju dobiti lično zdravstveni radnici (isti nisu dijeljeni po tome da li rade u UKC ili Domu zdravlja kada je Vlada Republike Srpske davala jednokratna sredstva od 1.000 KM) i trudnice ili druge kategorije stanovnika bez podjela da li rade u republičkim ili gradskim ustanovama. Radi se o pomaganju građana Banjaluke i to svih, pa i vas molim da u tome i lično učestvujete. Ta sredstva se lako nadomjeste naknadama za gradnju novih 5 – 7 zgrada, a gradi ih se mnogo više. I umjesto da to riješimo na prihodovnoj strani budžeta, ulazimo u nepotrebne obračune i zatrpavamo se smećem. Birajući riječi koje nikog neće uvrijediti, ne bježim ni od lične odgovornosti, i ne targetiram nikog lično i isključivo.

Ali da se vratimo zakonima koju su nam zajednička obaveza:

Na osnovu člana 22. stav (1) tačka b) alineja 16) Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, gradonačelnik donosi odluku kojom određuje privredna društva i druga pravna lica koja imaju obavezu da postupe u skladu sa članom 23. istog zakona. Naime, članom 23. su jasno navedene obaveze i dužnosti pravnih lica koja obavljaju djelatnost iz oblasti stambenih i komunalnih djelatnosti, pri čemu posebno ukazujemo na stav (1) tačku g) đ) ž) z) kojima je jasno propisano da su isti dužni pripremiti i izvršavati zadatke zaštite i spasavanja, formirati, obučavati i opremiti jedinice i timove za zaštitu i spasavanje te iste angažovati na potrebnim zadacima samostalno ili na zahtjev nadležnog organa jedinice lokalne samouprave i Republike, sufinansiraju preventivne aktivnosti organa JLS proporcionalno obimu i stepenu prijetnje koja proizilazi iz njihove djelatnosti,informišu organe JLS o stanju zaštite i spasavanja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na osnovu navedenog člana gradonačelnik je dužan (obavezan) da preduzme mjere na osnovu ovlašćenja koje mu je dato i donese odluku na osnovu koje su dužna da postupe pravna lica koja obavljaju djelatnost iz oblasti stambenih i komunalnih djelatnosti (u ovom slučaju „Čistoća“ a.d. Banjaluka) kako bi se spriječilo ugrožavanje zdravlja stanovništva na način da se i u ovim okolnostima nastavi sa čišćenjem smeća u svim zonama. Naime, u Gradu Banjaluka je došlo do obustavljanja redovnog čišćenja smeća u zonama koje su izuzetno epidemiološki rizične jer se na istima okuplja odnosno susreće veliki broj građana. Shodno navedenom, nepostupanje po zakonu  u vanrednoj situaciji  dovodi do stvaranja okolnosti koje predstavljaju visok rizik širenja zaraze i drugih opasnosti koje ugrožavaju zdravlje stanovništva, te je jasno da se isto može tretirati kao zanemarivanje zaštite i brige o većem broju građana u izuzetno teškoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj pandemijom virusa korona.

Isto tako postavlja se pitanje da li je pravno lice koje se bavi konkretno u ovom slučaju komunalnom djelatnošću informisalo organe JLS (grada Banjaluka) o stanju zaštite i spasavanju, a sve to shodno članu 23.stav(1) tačka 3) ?

Poštovani gospodine Viškoviću,

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Bez želje da pametujem ili se postavljam iznad bilo koje institucije, želim vam reći da ukoliko gradonačelnik Banjaluke ne postupi po gore navedenim zakonskim propisima, jednaka odgovornost vrijedi i za vas i da u tom slučaju vi morate to da naložite gradskom štabu ili direktno preuzmete radnje i mjere koje bi bile u skladu sa očuvanjem javnog zdravlja, te naložite predmetnom komunalnom preduzeću ili drugim subjektima ili organima.

Ovo objavljujem javno u namjeri da saradnjom i dogovorom pokažemo svijest i odgovornost za građane koje predstavljamo, smatrajući da time štitim javno zdravlje svih građana.

Izvor: Srpskainfo