ПРИЈЕДОР, 18. МАЈА /СРНА/ - Предавањима, промоцијама и етно-радионицама, Музеј Козаре се и ове године придружио музејима који данас и вечерас обиљежавају Међународни дан и Ноћ музеја.

Predavanjima, promocijama i etno-radionicama, Muzej Kozare se i ove godine pridružio muzejima koji danas i večeras obilježavaju Međunarodni dan i Noć muzeja.
Direktor ove ustanove Zoran Radonjić izjavio je da, za razliku od prošle godine, kada su bili uglavnom zastupljeni digitalni sadržaji, ove godine su tu i sadržaji koji odgovaraju sloganu “Budućnost muzeja – oporavak i ponovno osmišljavanje”.

“Svi ponuđeni sadržaji su na tragu tog slogana tako da imamo saradnju sa Agencijom lokalne demokratije i Udruženjem za očuvanje tradicije, što upravo i jeste obnova saradnje koja je postojala od ranije”, rekao je Radonjić.

Obilježavanje Dana muzeja počelo je predavanjem o temi “O našem gradu za Dan grada”, koje je organizovano u okviru projekta “Otkrij prošlost – dizajniraj budućnost”.

Tokom dana biće obavljeni intervjui sa građanima u prisustvu učenika Gimnazije “Sveti Sava”, koje realizuje kustos arheolog Daniela Radosavac. Potom slijedi i stručno vođen obilazak lokacija od istorijskog značaja u Prijedoru u realizaciji muzejskog savjetnika Vedrane Adamović.

“Drago nam je što ponovo izlazimo među publiku, i to onu najvažniju – djecu koju treba da naučimo da vole muzej. Ovaj dan koristimo za te aktivnosti”, istakla je Adamovićeva.

U lapidarijumu Muzeja Kozare u popodnevnim časovima biće organizovano predavanje i etno-radionica “Kako je to nekada bilo”, kojim je predviđeno upoznavanje djece o dječijim igrama iz perioda prije i poslije Drugog svjetskog rata i interaktivno učenje ovih igara. Za realizaciju ove aktivnosti zadužene su viši kustos etnolog Marija Radaković i pedagog za narodne igre Marina Krneta.

U Noći muzeja večeras od 19.30 časova biće održana promocija publikacije autora Vedrane Adamović “Braća Stojanovići i tuzlanski đački proces 1915. godine”, koja je objavljena prošle godine. Potom slijedi prijedorska premijera dokumentarnog filma po scenariju Saše Berendike i u režiji Danijela Pavlovića “Sreten, zaboravljeni vajar”.

Izvor: gencije