Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio je danas da se u proteklom ratu u Srebrenici nije desio genocid, ističući da je ta priča međunarodna politička ujdurma zarad lakšeg obračuna sa političkim statusom Republike Srpske i Srba na prostoru BiH.

Dodik je poslije sastanka delegacije Srpske sa delegacijom Srbije koju je predvodio predsjednik Aleksandar Vučić, naglasio da nema relevatnih naučnih, ni drugih dokaza da je u Srebrenici bio genocid, te istakao da u Federaciji BiH stalno pokušavaju da naprave atmosferu kažnjavanja.

– Što ćemo vam mi u Federaciji kada smo genocidni, loš narod? I ja sebe pitam šta ćemo mi u BiH u takvoj atmosferi stalnog osporavanja u kome međunarodna zajednica prećuti rezoluciju SDA, koja kaže da treba ukinuti entitete – upitao je Dodik.

On je ukazao da se stvara atmosfera u kojoj se gura potpuno neprihvatljiv, nemoguć proces – priča o nekakvom građanskom uređenju BiH, kako bi se potkrijepile skrivene namjere i kako bi se Srbi u BiH preglasali i istjerali u Srbiju.

– Onda nam stalno poturate tu priču o genocidu koji se nije desio. Nije se desio. Za Republiku Srpsku ne postoji genocid. Može da ga prizna ko god hoće u svijetu, mi ne priznajemo da je to bilo. Apsolutno smo jasno to rekli nizom dokumenata –  poručio je Dodik.

Ukazao da se pravi položaj Srba na prostoru BiH najbolje vidi u FBiH.

– Tamo postoji pet kantona, gdje su muslimani apsolutna većina. Što tamo niste pokazali građansku orijentaciju i da tamo imaju ravnopravni status? Svi odlaze iz kantona gdje su Bošnjaci većina – rekao je Dodik.

Podsjećamo, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predstavnici parlamentarnih stranaka u Srpskoj, razgovarali su u Beogradu sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrima u Vladi.

Autor: RTRS