Branislav Borenović, predsjednik PDP-a tvrdi da BiH ide “utabanim stazama ka NATO”, a po svemu sudeću ni ne zna o čemu se radi.

On je nakon jučerašnjeg Samita u Antaliji, ponovao napao Milorada Dodika, a bez da je i pročitao samu Deklaraciju koju je kritikovao.

“Milorad Dodik svakog mjeseca potvrđuje da utabanim stazama ide ka NATO savezu. Tako je danas na Samitu u Antaliji stavio potpis na deklaraciju u kojoj se iskazuje podrška EU i NATO integracijama”, rekao je juče Borenović.

Pozvali smo gospodina Borenovića da nam kaže da li je pročitao deklaraciju na osnovu koje je dao svoj sud.

Ovako je tekao razgovor.

– Darinka Petrović, novinar ATV-a pri telefonu…

– Recite…

– Imate li vremena za razgovor?

– Recite…

– Izjavili ste juče da “Dodik utabanim stazama ide prema NATO savezu” osvrćući se na jučerašnju deklaraciju potpisanu u Antaliji. Pitanje, da li ste pročitali tu deklaraciju koja je juče potpisana?

– Da, pročitao sam ju i jasno sam rekao svoj stav…

– A kako ste došli do tog dokumenta?

– Da je to nastavak puta u NATO i da je potpis u suštini ono što je jasno definisano dokumentom u kojem sve piše.

– Koji tačno dio, možda možete citirati neki dio teksta koji ste pročitali …. Halo….

Predsjednik PDP-a prekinuo je vezu, a na naše pozive više se nije javljao.

Na jučerašnjem Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Antaliji usvojena deklaracije u kojoj je pružena podrška evropskoj perspektivi regiona i potvrđeno opredjeljenje učesnica SEECP-a za saradnju sa NATO savezom. Ipak, to nije spriječilo opozicione lidere da nastave sa pričom kako je BiH na putu ka NATO-u, bez da pritom i znaju sadržaj same deklaracije.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon potpisivanja deklaracije, istakao je i da je veoma važno da se u regionu širi svijest o poštovanju Dejtonskog sporazuma, te da Srbija i Hrvatska preuzmu ulogu koju imaju kao potpisnice tog sporazuma i odgovornost za njegovo sprovođenje. Kada je riječ o NATO-u, Dodik je podsjetio da BiH nije integrisana u ovaj savez, niti ima namjeru da bude.

Izvor: ATV