“Draško Stanivuković bi konačno trebalo da shvati da funkcija gradonačelnika nosi sa sobom ogromnu odgovornost, ne samo za posao koji se radi, nego i za izgovorenu riječ”, navode iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske reagujući na izjave gradonačelnika Banjaluke.

Saopštenje Ministarstva prenosimo u potpunosti:

“Draško Stanivuković bi konačno trebalo da shvati da funkcija gradonačelnika nosi sa sobom ogromnu odgovornost, ne samo za posao koji se radi, nego i za izgovorenu riječ.  Vrlo je indikativno kad gradonačelnik u intervjuu u dvije riječi „biće porušen“, misleći na „Кajak terasu“, lakonski i bez argumentovanja iznese svoju presudu o rušenju objekta za koji se još vodi upravni postupak u kojem bi, valjda, trebalo da se utvdi pravo činjenično stanje i donesu odluke zasnovane na zakonima. Da se ovdje radi o samovlašću i da gradonačelnika ne interesuje stvarno činjenično stanje već dokazivanje moći, potvrđuju i njegove riječi da će rušenje „Кajaka“ biti simbol „sravnjivanja sa zemljom privatnih institucija, privatne države i privatizovanog svega onog što je javno“.  Zašto odlaže?

Кod ovog ministarstva se na odlučivanju, po drugi put, nalazi žalba investitora na prvostepeno rješenje nadležne inspekcije Grada Banja Luka, kojim je naloženo rušenje objekta i u tom rješenju je jasno naznačeno da žalba ne odlaže izvršenje. Pa ako je gradonačelnik toliko siguran da je u pravu neka izvrši rješenje i poruši terasu. Zašto čeka odluku drugostepenog organa, kad je toliko siguran da je rješenje gradske inspekcije doneseno zakonito, i da njegovo izvršenje neće prouzrokovati veliku štetu i troškove na teret javnih prihoda Grada?

Gradonačelnikova priča o planovima A, B, V je njegova bajka koja nije zasnovana na važećim prostorno-planskim dokumentima i propisima, a bespotrebnim i neosnovanim optuživanjem ministra  Srebrenke Golić za navodno otezanje, on želi da svojoj priči da nekakvu političku konotaciju i da neostvarenje svojih sanjarenja opravda tobožnjim zloupotrebama službenog položaja i navodnom vođenju nekakvih evidencija kojima želi nekoga da zaplaši. Pa ako je iko zloupotrebio službeni položaj i iskazao neviđeno samovlašće i nezakonito postupanje, to je upravo gradonačelnik u ovom postupku takozvanog rušenja „Кajak terase“.

Podsjećamo da je ovo ministarstvo već jednom prioritetno odlučivalo u ovom predmetu uvažavajući urgenciju gradonačelnika, međutim, više nemamo nikakvog osnova ni razloga da ovaj predmet izdvajamo od drugih  i da ga po bilo kom osnovu favorizujemo.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i ministar Srebrenke Golić rade isključivo prema važećim zakonima i propisima, a navedena žalba će biti riješena kad dođe na red, u skladu sa dinamikom pristizanja svih drugih žalbi. U ovom ministarstvu oduvijek su zakoni jednaki za sve stranke, što dokazuje izuzetno visok postotak prolaznosti naših rješenja u pokrenutim upravnim sporovima kod okružnih sudova u Republici Srpskoj.

Umjesto što prijeti, gradonačelnik Banjaluke bi trebalo da dobro prouči Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o službenicima i namještenicima u organima lokalne samouprave,  ali i Zakon o opštem upravnom postupku Republike Srpske, kako više ne bi on, suprotno zakonu, potpisivao rješenja koja donosi stvarno nadležni organ, odnosno nadležno odjeljenje Grada Banja Luka, ili potpisivao rješenja koja donosi  stvarno nenadležni organ – on lično ili Кabinet gradonačelnika”, navode iz ovog ministarstva.

Izvor: ATV