U selu Babići služem je parastos za borce iz ovog mjesta koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Obaveza svih nas je da ih se sjećamo, da im zapalimo svijeću i pomenemo im imena, kažu njihovi preživjeli saborci.

–  Okupljamo se ovdje da evociramo uspomenu na naše pale saborce. Mi ovdje, na spomeniku,  imamo upisano 11 poginulih boraca, jednu civilnu žrtu rata, i imamo tri naša istaknuta borca koji su umrli odmah poslije rata. Nastojimo da to obilježimo na neki dostojanstven način. Smatramo da je to naša obaveza i dužnost  – kaže Stanko Mršić, predsjednik Mjesne boračke organizacije Babići.

Borci Babića i ratni put proveli su najvećim dijelom u drugoj četi drugog bataljona Pete kozarske brigade.

–  Poginuli borci najviše su doprinijeli da se stvori Republika Srspka, a svojim ratnim drugovima iz Babića rekao sam i  da je Peta kozarska povodom Vidovdana odlikovana medaljom Petra Mrkonjića i tu medalju ćemo posvetiti našim poginulim saborcima – poručio je predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora, Zoran Predojević.

Vijenac na spomenik poginulim borcima položio je i gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović.

– Drago mi je da se okupilo ovoliko mještana, da poginulim borcima  ukažemo dužnu počast, jer ono što su oni uradili za sve nas ne smije nikada biti zaboravljeno, a na nama je da to pamtimo i  da  ih se sjećamo, ali treba i da posvetimo posebnu pažnju njihovim porodicama – rekao je Pavlović.

Vijenci su položeni i na spomenik žrtvama iz Drugog svjetskog rata, koji je podignut u sjećanje na 60 stanovnika ovog kraja i 36 željezničara iz Drvara koji su ubijeni na ovom mjestu.

Izvor: Kozarski