U crkvi Svete Trojice u Prijedoru danas je služen parastos povodom Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, a potom su položeni vijenci i prislužene svijeće na centralno spomen-obilježje “Za krst časni”.
Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da je ovaj dan potrebno obilježavati kako bi se odala počast svim poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i pokazalo da nisu zaboravljeni.

“Jako je bitno da na današnji dan pokažemo slogu i sabornost, da pokažemo da žrtva ljudi koji su dali svoje živote nije bila uzaludna i da ćemo ih se sjećati, te ovom prilikom svim borcima Republike Srpske čestitam ovaj dan”, rekao je Pavlović novinarima.

Ratni komandant Štaba i komandant Pete kozarske brigade Ostoja Barašin izjavio je novinarima da su teški ratni dani iza, da su borci dali svoje živote da bi danas imali slobodu.

“Sve nas to obavezuje da se, danas ovdje, i ubuduće sjećamo onoga što je bilo i da nam se ne bi ponovilo i da obećamo da ćemo znati čuvati ono što smo tokom odbrambeno-otadžbinskog rata stekli”, rekao je Barašin.

On je zamolio vlasti Republike Srpske da pomognu onim boračkim kategorijama koje jako teško žive, kao i porodicama poginulih boraca.

“Samo ako oni budu živjeli na nivou dostojanstva možemo očekivati u budućnosti da će nam neko stati na branik otadžbine”, naglasio je Barašin.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Zoran Predojević podsjetio je da je na današnji dan 2002. godine u Bijeljini donesena odluka da se obilježava Dan boraca na ovaj datum da bi se sjetili i podsjetili na sve ono što je urađeno od 1991. do 1995. godine.

“Borci Republike Srpske i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su ponosni na ono što je urađeno i smatramo da je Republika Srpska jedini garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima i vjerujemo politici da će uspjeti da odbrani Republiku Srpsku i da je učvrsti”, rekao je Predojević.

Među 957 uklesanih imena u spomen-kompleksu “Kameni cvijet” nalazi se 574 imena boraca iz 43. Prijedorske brigade, Pete kozarske brigade i pripadnika MUP-a poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu i 383 uklesana imena poginulih boraca iz reda raseljenog i izbjeglog stanovništva čije porodice su živjele i žive na području Prijedora.

Izvor: Agencije