Danas je služen parastos za 28 radnika željezničkog čvora Prijedor, koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Dan pomena na poginule kolege željezničari su, kao i prethodnih godina, označili zvukom sirene lokomotive.

Predsjednik Boračke organizacije Željezničkog čvora Prijedor Milojica Rendić izjavio je novinarima da se svake godine u okviru obilježavanja Dana željezničara i krsne slave “Željeznica Republike Srpske”, Svetog Vasilija Ostroškog, na ovaj način obilježava sjećanje na poginule kolege.
“Sjećamo se svojih 28 poginulih drugova. I kao i svake godine, pridruže nam se predstavnici boračkih organizacija iz Doboja, Banja Luke, uprave preduzeća, gradska Boračka organizacija, porodice poginulih boraca i sindikati. Svi smo tu, jer njihova žrtva ne smije da se zaboravi” rekao je Rendić.
Svake godine na ovo mjesto dolazi i Jagogda Zdjelar, da zapali svijeću mužu Novi, koji je poginuo braneći Republiku Srpske 1995. godine.
“Bio je u ratu od prvog dana, i na kraju, u zadnji čas izgubio je život. Svake godine sam tu kad ga se sjećaju i njegove kolege”, priča Jagoda.
Dužnost svih nas je da pamtimo one koji su poginuli braneći Republike Srpsku, poručio je zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević.
” Moramo ih se sjećati, je tim pokazujemo da ta njihova borba nije bila uzaludna. Jer ako je to bilo uzalud,onda ni mi ne zaslužujemo danas da živimo u Republici Srpskoj”, napomenuo je Kovačević.
Vijence i cvijeće na spomen-ploču u krugu željezničke stanice položile su delegacije grada Prijedora, Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca grada Prijedora, “Željeznica Republike Srpske”, sindikalnih organizacija ovog preduzeća, te porodice i kolege poginulih željezničara.

Izvor: prijedorgrad