Kristijan Šmit doputovao je u BiH, a na poziciji visokog predstavnika trebalo bi da od sutra zamijeni Valentina Incka. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da se Kristijan Šmit lažno predstavlja kao visoki predstavnik, jer on to nije i dodao da ono što Šmit promoviše kao svoju agendu nije u nadležnosti visokog predstavnika. U Republici Srpskoj ali i Srbiji nastavljeno potpisivanje peticije građana kojom se odbijaju nametnute odluke visokog predstavnika.

OHR je objavio da je u BiH doputovao Kristijan Šmit koji bi od ponedjeljka trebalo da preuzme dužnost od Valentina Incka koji duže od 12 godina boravi u Sarajevu. Šmit dolazi u trenutku najvećih političkih tenzija, ali i u momentu kada se i u Savjetu bezbjednosti govorilo o zatvaranju kancelarije Visokog predstavnika. Upravo je Savjet bezbjednosti trebalo da izabere Inckovog nasljednika što nije učinjeno, a predstavnici iz Republike Srpske poručuju da Šmit nema legitimitet i da se lažno predstavlja.

 

– Ono što Šmit ovdje promoviše kao svoju agendu apsolutno nije u nadležnosti visokog predstavnika, što govori o tome da samo treba imati pojačanu sumnju i neprihvatanje takvog lika. Vidim da se Kristijan Šmit rasipa nekim optimizimom i pokušava da nametne agendu koju samo on ima o sebi. Ono što Šmit najavljuje to nije bila uloga visokog predstavnika u BiH ni u prošlosti – istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Kristijan Šmit koji nema podršku Rusije i Kine ali ni Republike Srpske već je govorio o prvim koracima. Govorio je o Izbornom zakonu, evropskim integracijama i usklađivanju zakonodavstva kada je riječ o Evropskoj Uniji.

– To su gluposti, čak ni Pedi Ešdaun nije ulazi u to, pa sad dolazi Šmit da nam nakon toliko vremena ulazi u to. Šmit nema nikakve veze sa evropskim putem BiH. Evropski put je uvijek bio vlasništvo domaćih političkih snaga. Oni ignorišu ozbiljne napretke ovdje koji su urađeni i stalno sve drže problematičnim, jer ako kaže da je stanje dobro onda je besmisleno da postoji – dodao je Dodik.

Kristijan Šmit doputovao je u BiH nakon što je Valentin Incko ostavio teret i krizu nakon nametnutnih dopuna Krivičnog Zakona BiH. Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ističe da je neadekvatna upotreba riječi “saradnja” kada je riječ o Kristijanu Šmitu i da će od njegovih prvih poteza zavisiti odnos prema njemu i njegovoj ulozi u BiH. Da li će Šmit tolerisati govor mržnje i poruke koje su ranije dolazile od bošnjačkih političkih predstavnika, baš kakva je bila i danas lidera SDA Bakira Izetbegovića.

– Ne mogu napraviti ono što su napravili. Imati pravo na smoopredjeljenje. Ima da žive s nama u ovoj zemlji i da se civilizirano ponašaju. Ne negiraju istinu, da se ne suprotstavljaju presudama haškog tribunala, da ne slave zločince. Mogu od toga odustati za 10 dana, 10 mjeseci, za 10 godina ali će biti reda u ovoj zemlji i biće civilizacijskih vrijednosti – poručio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Izetbegović ne propušta priliku da uznemiri narode u BiH, a posebno to čini na obilježavanjima ratnih godišnjica, poput današnje u Gacku, poručio je Dodik.

– Kada s takve manifestacije čujete da će Bošnjaci da se osvete, onda nama u Republici Srpskoj ne pada ništa drugo na pamet nego da bi i Bakir, kao i otac mu, opet žrtvovao mir. Onaj je žrtvovao mir za BiH, a ovaj bi ga žrtvovao za osvetu. Indikativno je da svi pozivi bošnjačkih i političkih i vjerskih autoriteta za mirom i praštanjem nekako završe s osvetom – naglasio je Dodik.

Јednoglasan politički odgovor Srpske na nametanja je jasan – Na posebnoj sjednici usvojen je Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, koju je nametnuo Valentin Incko ali i izmjene Krivičnog zakonika. Uvedeno je krivično djelo “povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda”.

– Svi razumiju da se borimo za demokratska prava i da je ono što radimo u duhu evropskog zakonodavstva i demokratskih tradicija. Potpuno smo sigurni da smo pobijedili Incka i sada moramo ostati čvrsti da to verifikujemo. Glas naroda je glas Boga i odlično znamo šta naš narod misli. Nikad nismo imali veću podršku u tom smislu – poručio je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Podrška Republici Srpskoj i stavu da ne prihvati nametnute odluke visokog predstavnika stiže i iz Srbije. Pod sloganom “Branimo istinu – ne damo Srpsku” na ulicama u Novom Sadu organizovano je potpisivanje peticije. Udruženje studenata iz Srpske dobilo je nesebičnu i široku podršku većine studenskih organizacija i udruženja Srbije za ovu akciju.

Upravo se na Srbiju obrušio direktor Memorijalnog centra u Potočarima Emir Suljagić. Za Suljagića je Srbija bogalj a davao je i smjernice gdje Srbija treba da ide i kako da se ponaša. Reagovao je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Mlimir Vujadinović. Zaključio je da bijes Suljagića neće zaustaviti Srbiju u poslu očuvanja mira i želje za napretkom svih na Balkanu.

– A kako drugačije nazvati onoga ko svoje komšije i njihovu državu naziva bogaljem? Kako drugačije nazvati onoga ko je i smrt sopstvenog oca iskoristio za manipulaciju, pa je posmrtne ostatke tog čoveka, koji je poginuo 1992. godine u Bratuncu, prebacio u sahranio u Srebrenici kako bi lažno povećavao broj žrtava srebreničke tragedije? – rekao je Milimir Vujadinović, predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

Vujadinović je naveo da da Srbija poštuje sve države i narode sa kojima živi, pa i BiH koju nikada neće uvredljivo nazivati, za razliku od Suljagića kome takve stvari očigledno nisu strane.

Autor: RTRS