Republika Srpska traži afirmaciju ustavnih prava koje joj garantuje Dejtonski mirovni sporazum, a Srbija prestanak pozivanja na ukidanje Republike Srpske.

Ovo su neke od ključnih poruka nakon sastanka rukovodstava Srpske i Srbije u Beogradu. I nakon njega nepromijenjen stav – Kristijan Šmit za Srpsku nije legitimno izabran visoki predstavnik, a odluke su dobre samo ukoliko ih konsenzusom postignu tri konstitutivna naroda.

Јednaka je poruka i nakon sastanka predstavnika svih političkih partija u Srpskoj sa rukovodstvom Srbije na kojem je još jednom potvrđeno jedinstvo.

Јednoipočasovni sastanak u Vili “Mir” u Beogradu iskorišćen je za razmjenu stavova o ključnim političkim pitanjima, ali i sumiranje učinjenog na realizaciji ključnih projekata. O političkim pitanjima – stavovi nepromijenjeni. Republika Srpska je za mir, protiv čvrste granice na Drini, ali i protiv nelegitimnog izbora visokog predstavnika, posljednje odluke Valentina Incka i strane intervencije u BiH, čemu planira da se odupre jedinstvom.

– Sve što rade tamo, prije svega strani faktor, je upereno ka tome da uništi identitet Srba u BiH, odnosno u Republici Srpskoj i sam entitet svodi ga na praznu ljušturu. Ako se i dalje to nastavi, možemo jednog jutra doći na svoje poslove i zateći zakon koji nametne neki stranac koji će reći da se ukida Policija Republike Srpske ili da se ukida zastava ili neki zakon. To je nešto što je neprihvatljivo, nepodnošljivo istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Na pozicijama od ranije je i Srbija. Aleksandar Vučić kaže – Beograd podržava integritet BiH, ali i Republike Srpske, s čim idu i sva njena prava i obaveze koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Beograd ne podržava nametanje odluka.

– Tako je bilo, tako će i da ostane. A da učestvujemo u, a ja ne vjerujem da se to može dogoditi, skoro sam siguran da se to neće dogoditi, ali da učestvujemo u nelegitimnom smjenjivanju legitimnih predstavnika vlasti, ili u legalizovanju nelegitimnih oktroisanih odluka bilo koga, u tome nam ne pada na pamet da učestvujemo – rekao je Vučić.

Od ekonomskih pitanja, na sastanku su dominirala ona iz oblasti saobraćajne infrastrukture. Razgovarano je i nastavku izgadnje hidro-elektrane Buk Bijela, ali i o auto-putu Beograd-Sarajevo.

– Zamolio sam predsjednika Dodika, odnosno člana Predsjedništva Milorada Dodika, da razgovara sa partnerima i da vide da li oni žele taj auto-put ili ne žele taj auto-put, zato što od toga zavisi i odluka i brzina izgradnje auto-puta na teritoriji Republike Srbije – dodao je Vučić.

Dogovoren je i dio auto-puta kroz Semberiju. Srbija već gradi most preko Save. Pokriće i 80 odsto troškova izgradnje auto-puta od Bijeljine do granice na Rači.

– Mislim da ćemo u narednih sedam dana, imaćati operativni model na koji način će se to realizovati – kaže Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković kaže da je za gradnju 17 kilometara auto-puta od Rače do Bijeljine zadužen konzorcijum firmi iz Srbije i Srpske.

Srestvima Srbije radiće se i u četiri opštine – Drvar, Kostajnica, Kozarska Dubica i Nevesinje. Do 15. septembra Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave trebao bi biti napisan i Nacrt zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma, što bi prethodilo objedinjavanju školskih programa i udžbenika za najvažnije predmete. Nakon sastanka najviših funkcionera, održan je i sastanak svih političkih lidera.

– Valjda je došlo brijeme da moramo da razumijemo da su nacionalna pitanja iznad nekih uobičajenih dnevnopolitičkih tema. Ono što je sigurno zajednička nit jeste da briga koja postoji kada je u pitanju Republika Srpska. Јa sam skoro rekla da vjerujem da naši građani vole da vide političko jedinstvo oko ovako važnih pitanja – rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Na širem sastanku u nešto manje formalnoj atmosferi učestvovali su predstavnici svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj i Srbiji. I na njemu su tema bile prvenstveno političke prilike, a moguće rješenje politički predstavnici vide u dijalogu.

– Možda je vrijeme da se sjedne. Mi smo spremni da sjednemo sa političkim predstavnicima Bošnjaka i Hrvata, bez modeliranja od strane stranaca i da vidimo na koji način da dogovorimo prevazilaženje ove situacije – kaže Dodik.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kaže da je okupljenost oko zajedničkog dogovora neupitna.

– To je možda najvažnije što nosimo, da nema nijednog razloga koji bi mogao uticati da tako ne bude – kaže Šarović.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ističe da predstavnici Republike Srpske,uU slučaju bilo kakvih kriza ili nepredviđenih događaja, ostaju jedinstveni i fokusirani.

– Imaćemo zajedničke stavove, nastojaćemo da se usaglašavamo sa rukvodstvom Srbije – rekao je Stevandić.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić kaže da je pokazan visok stepen odgovornosti.

– Pokazan je visok nivo odgovornosti prema ovom trenutku, krizi koju je izazvao visoki predstavnik pokušajem nametanja zakona koji se bavi prošlošću BiH – istakao je Đokić.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske je 13. maja ove godine usvojila 10 zaključaka u vezi Pokretanja inicijative za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda o mogućim rješenjima za BiH.

Autor: RTRS