Član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica istakao je da je Republika Srpska danas u najtežoj poziciji od završetka rata i da je sada potrebno saborstvo.

– Republika Srpska je danas u najtežoj poziciji od završetka rata, zbog čega treba da je čuvamo, jer time čuvamo slobodu spolja, a čuvanjem SDS-a čuva se sloboda iznutra – naveo je Bjelica u otvorenom pismu.

Bjelica je ocijenio da je odlukom Suda BiH da odredi pritvor generalu Milomiru Savčić, iako on nije prekršio mjeru obezbjeđenja – nije napuštao zemlju, niti uticao na svjedoke u svom predmetu, praktično otpočela sezona lova zbog verbalnog delikta.

– Time su napadnute sve one slobode za koje se SDS zalaže od svog osnivanja – upozorio je Bjelica.

Prema njegovim riječima, general Savčić nije osuđen za bilo koje krivično djelo i jedini mu je grijeh što se usudio da razmišlja i da koristi pravo na slobodu mišljenja.

Bjelica ocjenjuje da je određivanje pritvora generalu Savčiću još jedna potvrda potrebe za argumentima za Republiku Srpsku.

– General Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, naš je Romanijac, te nas ta nepravda tišti i kao rodbinu i komšije. Pa sve i da nije Romanijac, Romanija osjeća patnju sve svoje djece od Dinare do Šar planine – poručio je Bjelica, koji je i načelnik opštine Sokolac i predsjednik Opštinskog odbora SDS-a.

Podsjetivši da se danas navršava 31 godina od kako je osnovan SDS za područje Romanije i Glasinca, Bjelica navodi da je današnji dan “istorijski trenutak koji traje ili koji se već četvrt vijeka svakodnevno obnavlja”.

– Taj trenutak Aleksa Buha, ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srpske i 1996. godine predsjednik SDS-a, shvatio je i obrazložio još te prve mirnodopske godine u knjizi “Argumenti za Republiku Srpsku” – naveo je Bjelica.

Od tada do danas, ističe Bjelica, traje argumentovana mirnodopska odbrana Republike Srpske, a time i odbrana istine, prava i slobode – slobode govora, slobode mišljenja i prava na odlučivanje o svom postojanju na prostorima zapadno od Drine.

– Danas nam je potrebno saborstvo koje je jedino SDS pokazala da umije da stvori. Iz tog saborstva nastala je SAO /Srpska autonomna oblast/ Romanija, pa Republika Srpska. Sinonim za slobodu ostatka ostataka naklanog naroda – rekao je Bjelica.

Autor: SRNA/RTRS