Očekujemo da nova školska godina počne 1. septembra, sa redovnim trajanjem časova od 45 minuta, poručila je roditeljima ministarka prosvjete i kulture RS, Natalija Trivić.

Na koji način će se odvijati nastava u Srpskoj od septembra i da li se đaci vraćaju u školske klupe pitanja su o kojima najviše misle roditelji ovih dana, a dodatnu pometnju izazvale su još izjave stručnjaka u Srbiji o vakcinaciji učenika protiv virusa korona.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je, naime, da je jedino logično rešenje za početak školske godine odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina. To znači da bi oni koji su primili vakcinu išli na nastavu, a oni koji nisu ostali na onlajn nastavi. Ovaj prijedlog podržala je i prof. dr Tanja Jovanović, virusolog i članica kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 u Srbiji, koja je naglasila da će, ukoliko se ne vakcinišu, đaci stariji od 12 godina morati bar jednom nedjeljno da rade testiranje na kovid 19.

Prosvjetni radnici

Ministarka prosvjete RS Natalija Trivić precizira za Srpskainfo da prate iskustva i primjere iz regiona u vezi vakcinacije učenika, ali da se u Srpskoj, u ovom momentu, ne razmišlja o vakcinaciji đaka.

– Svakako da je vakcinacija poželjna, ali je i izbor svakog pojedinca u Srpskoj. Važno je da u ovom momentu radimo na vakcinaciji naših prosvjetnih radnika, koji su to ozbiljno shvatili, imajući u vidu da svi žele da se vrate u školske klupe. Nadamo se da ćemo to do kraja avgusta postići i da ćemo sa što manje rizika ući u novu školsku godinu – istakla je Trivićeva.

Naglasila je da kontinuirano razgovaraju s Institutom za javno zdravstvo RS, koji prati epidemiološku situaciju u Srpskoj, koja će i usloviti način odvijanja nastave.

– Očekujemo da će vakcinacija koja se provodi u oblasti prosvjete i kulture poboljšati i sistem imunizacije u Srpskoj i da ćemo na taj način zaštititi zdravlje naših nastavnika i naših učenika, za koje očekujemo da će biti u učionici. Sa ovog aspekta, planiramo da nastava krene redovnim putem 1. septembra, u trajanju od 45 minuta, ali ćemo svakako, kako bude diktirala situacija, raditi po instrukcijama epidemiološke službe i Republičkog štaba – rekla je Natalija Trivić.

Školski sat

I prosvjetni radnici nadaju se da će časovi ove školske godine trajati 45 minuta, jer to daje najbolje rezultate u vaspitnom i obrazovnom smislu, poručuju iz Sindikata obrazovanja RS.

– Poštovaćemo sve mjere i odluke kako bismo zaštitili zdravlje učenika i profesora. Nadamo se da će biti povoljna epidemiološka situacija, jer je veliki broj građana i kolega do sada vakcinisan, a za dvadesetak dana taj postotak će sigurno biti još veći – ističe predsjednik sindikata Dragan Gnjatić.

On očekuje da će uoči početka školske godine, oko 25. avgusta, sindikalci imati sastanke s Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom za visoko obrazovanje kako bi se informisali o aktuelnim dešavanjima.

Od početka epidemije u Srpskoj do sada na virus korona bilo je pozitivno 1.375 osnovaca, te 1.689 tinejdžera, što zajedno čini pet odsto ukupnog broja zaraženih građana.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS poručuju da prate dešavanja u okruženju, te informacije Svjetske zadravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu bolesti u vezi vakcinacije djece.

– Svaki roditelj može i u ovom trenutku izabrati da vakciniše dijete; nikome nije zabranjeno i svako ima pravo na to. S druge strane, uvođenje obavezne vakcinacije za školski uzrast može predstavljati problem. U konsultaciji s Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom zdravlja izaći ćemo sa određenim prijedlogom u vezi vakcinacije djece – precizirao je direktor Branislav Zeljković.

Virus korona u Republici Srpskoj potvrđen je juče kod 38 osoba od 347 testiranih laboratorijskih uzoraka, a nije prijavljen nijedan smrtni slučaj.

RODITELJI MOGU VAKCINISATI DJECU

Iz Ministarstva zdravlja RS kažu da se u mngom zemljama razmatra ili započinje imunizacija djece starije od 12 godina protiv kovid-19, s obzirom na to da djeca mogu biti prenosioci virusa, iako tipično ne razvijaju najteže simptome kovid oboljenja, kao i s aspekta preporuke za vakcinaciju djece koja imaju neka hronična oboljenja.

Podsjećaju da se u Republici Srpskoj trenutno provodi vakcinacija odraslog stanovništva protiv virusa korona, a posebno radno sposobnog stanovništva, na koju su usmereni kapaciteti zdravstvenog sistema kako bi se prije jeseni postigao što veći obuhvat imunizacije.

– Moguće je da se protiv virusa korona vakcinišu i djeca, u skladu s uputstvom proizvođača vakcina, ukoliko to žele njihovi roditelji, odnosno staratelji. Kao što je vakcinacija protiv kovid-19 u Republici Srpskoj dobrovoljna za odrasle, tako je dobrovoljna i za decu, u smislu odlučivanja njihovih roditelja ili staratelja o tome da li žele da vakcinišu djecu – pojasnili su iz ministarstva zdravlja.

Izvor: Srpskainfo