Za Republiku Srpsku nelegitimnom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik poželio je srećan odlazak.

U kolumni upućenoj svim dnevnim novinama u Srpskoj, Dodik je iznio detaljan stav o Šmitu, u kojem mu je poručio da nije pristojno prijetiti domaćinima.

Za srpsko izdanje Sputnjika velikom pobjedom za Republiku Srpsku nazvao je stav Rusije i Kine da visoki predstavnik mora da bude imenovan u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

“Dobro nam otišao gospodine Šmit” – naslov je ispod kojeg je srpski član Predsjedništva BiH iznio detaljan stav o, za Republiku Srpsku, nelegitimnom visokom predstavniku. Prema Dodiku, sve je počelo Šmitovim neuspjehom na unutrašnjoj političkoj sceni u Njemačkoj.

Funkcija visokog predstavnika, Šmitu se, prema Dodiku, pojavila kao spasonosno rješenje, koje je ipak naišlo na zid u Savjetu bezbjednosti, jer je Rusija još 4. maja ove godine zatražila zatvaranje kancelarije.

– Zato su 27. maja navrat-nanos ambasadori nekoliko zapadnih zemalja u Sarajevu, koji sebe nazivaju Upravnim odborom PIK-a (nepostojećeg, jer se raspao još 2000. godine), kako kažu “službeno imenovali Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika”. Naravno, Rusija je tada rekla “ne”, jer bi to značilo kršenje člana 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kojim se izričito zabranjuje miješanje ambasadora u unutrašnje odnose u zemlji domaćinu, tj. u BiH – naveo je Dodik u kolumni.

Dodik je podsjetio i na stavove ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama, koji je ministarki spoljnih poslova BiH Biseri Turković sporio pravo da, bez saglasnosti Predsjedništva Bih, govori pred Savjetom bezbjednosti krajem juna ove godine.

Podsjetio je i na stavove Moskve i Pekinga koji su podnijeli inicijativu za ukidanje “bonskih ovlašćenja” i gašenje OHR-a sa posljednjim danom jula naredne godine i koje su, nakon što inicijativa nije prošla, saopštile da novi visoki predstavnik nema legitimitet. Na tako principijelnom stavu Rusiji i Kini zahvalio je u intervjuu Sputnjiku.

– Za nas je ogromna satisfakcija činjenica da su Rusija i Kina rekle “mora se imenovati na Savjetu bezbjednosti visoki predstavnik i samo kao takav može da ima legitimitet”. To je za nas velika, nije čak ni pirova pobjeda, za nas je to značajna i velika pobjeda – rekao je Dodik za Sputnjik.

I u intervjuu, ali i u kolumni Dodik ponavlja stav da Šmit nije imenovan u skladu sa predviđenim procedurama.

Političke predstavnike Bošnjaka krivi jer nisu pokušali ubijediti ni Srbe ni Hrvate da je budućnost zajednička u BiH kao ravnopravnoj zajednici. Kristijan Šmit, smatra Dodik, zbog isticanja zahvalnosti Valentinu Incku za uvođenje zabrane negiranja genocida, stavio se, kako kaže, u istu ravan sa proizvođačima netrpeljivosti i produbljivačima nestabilnosti.

– Inckov zakon je otrovni dar za Bošnjake, kojim je učvršćen nepovratni raspad “male Јugoslavije”. Incko je time od BiH kao države-agonije, napravio državu-haos, uživajući u tome. Јoš pokušava biti sarkastičan, govoreći da je očekivao burniju reakciju iz Republike Srpske. Nije očekivao jedinstvo svih srpskih političkih stranaka u suprotstavljanju nametnutoj zabrani negiranja genocida – istakao je Dodik u kolumni.

Da BiH više nema visokog predstavnika, kao i da Kristijan Šmit može da se tituliše isključivo kao bivši kandidat za tu funkciju, stav je Nenada Kecmanovića. Bivši dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci pokušaj njegovog imenovanja, mimo volje Rusije i Kine, vidi kao demonstraciju bahatosti i arogancije.

Da je dosta miješanja u unutrašnje stvari zemlje u kojoj je ambasador, Dodik je poručio i američkom ambasadoru u BiH Eriku Nelsonu.

Na pitanje Srne da prokomentariše Nelsonovu izjavu da su “sankcije moguće protiv onih političara koji podrivaju napredak na zapadnom Balkanu, kao i protiv onih koji ih podržavaju u tome”, Dodik je odgovorio da je dosta njegovih lekcija koje drži svojim domaćinima.

Poručio je Nelsonu i da je dosta da ćuti kada drugi kleveću Srbe da su loš narod, nazivaju ih “genocidašima”.

Autor: RTRS